Cały dzień się uśmiechał…

Zadzwoniła do mnie pani Zdzisława z informacją, że Ryszard umarł… Długo rozmawialiśmy, a właściwie to ja słuchałem jak pani Zdzisława opowiadała o zmarłym. Przez cały czas swojej choroby, gdy już wiedział, że niewiele życia mu pozostało, wielokrotnie powtarzał: “…Bóg życie dał i Bóg je zabierze.”.

Mówił to, jakby chciał rozwiać obawy innych o to, że może targnąć się na swoje życie. Pani Zdzisława często prowadziła z nim rozmowy o Bogu, a dużo miał jej do powiedzenia, bo jak mówił: “Bezsenne noce naznaczone bólem, to był czas spędzony z Nim.”.

Niesamowicie śmierdzący zakątek podziemnego garażu gdzie spał, był miejscem mistycznego spotkania z Bogiem. Ryszard w hospicjum nie tylko otrzymał środki uśmierzające ból, ale także pojednał się z Bogiem w Spowiedzi świętej. Usłyszałem od niej o jego niesamowitej przemianie.

“…proszę księdza przed śmiercią on cały dzień się uśmiechał, był niesamowicie pogodny.”

Dziękuję tym wszystkim, którzy w przeróżny sposób włączyli się w pomoc panu Ryszardowi. Kilkanaście tysięcy złotych, które wpłynęło na konto Fundacji Małych Stópek zostało przekazane na rzecz dwóch hospicjum, które było zaangażowane w tę sprawę. Dzięki temu pomogliśmy nie tylko jemu, ale i wielu innym ciężko chorym.

ks. Tomasz Kancelarczyk

Dla tych, którzy nie poznali historii, Ryszard był chorym i bezdomnym, którego w ostatniej chwili udało nam się umieścić w hospicjum.

Podobało się? Podziel się z innymi:

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja Małych Stópek, z siedzibą w Szczecinie, przy ul. Świętego Ducha 9,
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu subskrypcji do newslettera na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. ,
4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa,
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji,
6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych,

Poniżej wpisz kwotę jaką chcesz podarować