Na świat przyszło dziecko, stworzone z komórek trzech osób!

Na świat przyszło dziecko, stworzone z komórek trzech osób!

Lekarze zajmujący się płodnością z Grecji i Hiszpanii twierdzą, że wyprodukowali dziecko trzech osób, aby przezwyciężyć niepłodność kobiety – informuje BBC.

Chłopczyk urodził się we wtorek i waży 2,9 kg (6 funtów). Podobno matka i dziecko czują się dobrze. Lekarze twierdzą, że „tworzą historię medycyny”, która może pomóc niepłodnym parom na całym świecie. Jednak wielu ekspertów w Wielkiej Brytanii twierdzi, że procedura rodzi pytania natury etycznej i że nie powinno było to mieć miejsca.

Eksperymentalna forma IVF wykorzystuje jajo od matki, spermę od ojca i inne jajo od kobiety dawcy. Została ona opracowana, aby dopomóc rodzinom dotkniętym śmiertelnymi chorobami mitochondrialnymi, które są przekazywane z matki na dziecko.
Chodzi o mitochondria – są to małe przedziały w prawie każdej komórce ciała, które przekształcają żywność w użyteczną energię. W przypadku chorób mitochondrialnych połączenie DNA matki z mitochondriami dawcy może zapobiec chorobie.
Ale pojawiły się też spekulacje, że mitochondria mogą również odgrywać rolę w udanej ciąży. To twierdzenie nie zostało przetestowane.
Pacjentką była 32-letnia kobieta z Grecji, która wcześniej przeszła cztery nieudane cykle zapłodnienia in vitro. Jest teraz matką, ale jej syn ma niewielką ilość jej genetycznego składu od kobiety dawcy, ponieważ mitochondria mają własne DNA.
/BBC/