Na świat przyszło dziecko, stworzone z komórek trzech osób!

Lekarze zajmujący się płodnością z Grecji i Hiszpanii twierdzą, że wyprodukowali dziecko trzech osób, aby przezwyciężyć niepłodność kobiety – informuje BBC.

Chłopczyk urodził się we wtorek i waży 2,9 kg (6 funtów). Podobno matka i dziecko czują się dobrze. Lekarze twierdzą, że „tworzą historię medycyny”, która może pomóc niepłodnym parom na całym świecie. Jednak wielu ekspertów w Wielkiej Brytanii twierdzi, że procedura rodzi pytania natury etycznej i że nie powinno było to mieć miejsca.

Eksperymentalna forma IVF wykorzystuje jajo od matki, spermę od ojca i inne jajo od kobiety dawcy. Została ona opracowana, aby dopomóc rodzinom dotkniętym śmiertelnymi chorobami mitochondrialnymi, które są przekazywane z matki na dziecko.
Chodzi o mitochondria – są to małe przedziały w prawie każdej komórce ciała, które przekształcają żywność w użyteczną energię. W przypadku chorób mitochondrialnych połączenie DNA matki z mitochondriami dawcy może zapobiec chorobie.
Ale pojawiły się też spekulacje, że mitochondria mogą również odgrywać rolę w udanej ciąży. To twierdzenie nie zostało przetestowane.
Pacjentką była 32-letnia kobieta z Grecji, która wcześniej przeszła cztery nieudane cykle zapłodnienia in vitro. Jest teraz matką, ale jej syn ma niewielką ilość jej genetycznego składu od kobiety dawcy, ponieważ mitochondria mają własne DNA.
/BBC/

Podobało się? Podziel się z innymi:

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja Małych Stópek, z siedzibą w Szczecinie, przy ul. Świętego Ducha 9,
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu subskrypcji do newslettera na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. ,
4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa,
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji,
6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych,

Poniżej wpisz kwotę jaką chcesz podarować