Lekarz skazany za odmowę wykonania aborcji. Uratowane dziecko dziś ma dwa lata

Lekarz skazany za odmowę wykonania aborcji. Uratowane dziecko dziś ma dwa lata.

W ubiegłym tygodniu argentyński sąd uznał lekarza za winnego nieprzerwania ciąży. Ginekolog uratował matkę i jej dziecko, które dziś ma dwa lata. Dr Leandro Rodríguez Lastra może utracić prawo wykonywania zawodu, albo pójść do więzienia na dwa lata.

Rodríguez jest szefem oddziału ginekologicznego w szpitalu w argentyńskim Cipoletti. W maju 2017 roku leczył 19-letnią kobietę, która trafiła do szpitala z silnym bólem brzucha spowodowanym spożyciem mizoprostolu, środka poronnego.
W czasie badań okazało się, że kobieta jest prawie w 23 tygodniu ciąży, a dziecko waży ponad pół kilograma. Zespół medyczny wraz z kierownictwem szpitala zdecydował się nie przerywać ciąży.
Lekarze ustabilizowali stan zdrowia pacjentki, a w 35 tygodniu ciąży wywołano poród. Dziecko zostało oddane do adopcji. Dziś ma już dwa lata.
Dr Leandro Rodríguez Lastra został oskarżony przez działaczy aborcyjnych, że nie dokonał aborcji, do czego obligowało go prawo. Prokuratura stwierdziła, że ​​ginekolog „zastosował przemoc położniczą i seksistowską”, ponieważ nie uszanował pragnienia kobiety, by poddać się aborcji i nie słuchał specjalistów, którzy skontaktowali się z nim i prosili o „dokończenie procedury”.
W Argentynie obowiązuje zakaz przerywania ciąży, ale jest to możliwe, kiedy dziecko poczęło się w wyniku czynu zabronionego. Pacjentka doktora Rodrígueza utrzymywała, że została zgwałcona.
W trakcie procesu tysiące ludzi i instytucji pro-life w kraju poparło lekarza za pośrednictwem mediów społecznościowych, petycji, marszów i czuwania przed sądem.

Źródło: CNAaciprensa.com

Podobało się? Podziel się z innymi:

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja Małych Stópek, z siedzibą w Szczecinie, przy ul. Świętego Ducha 9,
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu subskrypcji do newslettera na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. ,
4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa,
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji,
6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych,

Poniżej wpisz kwotę jaką chcesz podarować