„Sex Education” misyjny serial dla nastolatków. Zachęca do aborcji.

„Sex Education” misyjny serial dla nastolatków. Zachęca do aborcji.

Cytat jednej z feministek promującej serial… „Widzieliście kiedyś serial dla nastolatków, który poważnie, ale bez moralizatorstwa mierzy się z tematem aborcji? No to macie okazję”

Ilu polskich licealistów ogląda „Sex Education” Netflixa? Rzecz dotyczy życia seksualnego brytyjskich nastolatków i jest do nastolatków skierowana. Organów seksualnych raczej nie pokazują RACZEJ, ale seks jest wszechobecny, i to we wszystkich kolorach tęczy. Hetero, homo, auto, z miłością lub bez, obsesyjnie, z problemami. Jednak najbardziej przemyślany jest tu nie seks, tylko polityka seksualna, czyli sposób, w jaki twórcy pokazują przemoc seksualną, homo związki, mobbing, piętnowanie „puszczalskich”, zawstydzanie prawiczków, „prawa reprodukcyjne dziewcząt” czyli aborcję. „Widzieliście kiedyś serial dla nastolatków, który poważnie, ale bez moralizatorstwa mierzy się z tematem aborcji? No to macie okazję.” Tak napisała jedna z polskich feministek komentując film i promując go na swojej stronie.
W filmie na aborcję decyduje się Maeve (Emma Mackey), bystra, nad wiek samodzielna 17-latka. Rodzina ją „zawiodła” i po nikim nie oczekuje wsparcia. Bieduje, blefuje, dorabia na mniej lub bardziej legalne sposoby i jakoś sobie radzi. Uparła się, by skończyć szkołę, a fabuła i cała historia filmowa jej kibicuje. Gdy okazuje się, że „wpadła”, aborcja jest dla niej rozwiązaniem oczywistym, a przy tym legalnym i dostępnym za darmo w ramach publicznej opieki zdrowotnej (NHS). W filmie ukazane jest że aborcja nie jest łatwa i przyjemna, ale ogólnie dostępna i traktowana jako prawo każdej kobiety. Aborcja nie jest ukazana jako dramat, tylko coś normalnego. Widz w filmie jest przyzwyczajany aby towarzyszyć Maeve od początku do końca: kupno i zrobienie testu, umówienie aborcji, szukanie kogoś, kto ją odbierze po zabiegu, walka z  „obrońcami życia” czatującym pod kliniką, przygotowania do zabiegu, wenflon, maska, zaśnięcie i budzenie po zabiegu. Przyzwyczaja się także osoby do tego że aborcja to coś jak usunięcie zęba, a obrońców życia ukazuje się jako nie do końca normalnych i fanatycznych. Całe tło oprócz obrońców życia sprzyja i pochlebia Maeve.
Netflix bardzo się postarał aby w sprytny sposób demoralizować społeczność nastolatków… Film osiąga coraz większą popularność, nawet wśród polskiej młodzieży.
▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔OBEJRZYJ RÓWNIEŻ▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔