“Sex Education” misyjny serial dla nastolatków. Zachęca do aborcji.

Cytat jednej z feministek promującej serial… “Widzieliście kiedyś serial dla nastolatków, który poważnie, ale bez moralizatorstwa mierzy się z tematem aborcji? No to macie okazję”

Ilu polskich licealistów ogląda „Sex Education” Netflixa? Rzecz dotyczy życia seksualnego brytyjskich nastolatków i jest do nastolatków skierowana. Organów seksualnych raczej nie pokazują RACZEJ, ale seks jest wszechobecny, i to we wszystkich kolorach tęczy. Hetero, homo, auto, z miłością lub bez, obsesyjnie, z problemami. Jednak najbardziej przemyślany jest tu nie seks, tylko polityka seksualna, czyli sposób, w jaki twórcy pokazują przemoc seksualną, homo związki, mobbing, piętnowanie „puszczalskich”, zawstydzanie prawiczków, “prawa reprodukcyjne dziewcząt” czyli aborcję. “Widzieliście kiedyś serial dla nastolatków, który poważnie, ale bez moralizatorstwa mierzy się z tematem aborcji? No to macie okazję.” Tak napisała jedna z polskich feministek komentując film i promując go na swojej stronie.
W filmie na aborcję decyduje się Maeve (Emma Mackey), bystra, nad wiek samodzielna 17-latka. Rodzina ją „zawiodła” i po nikim nie oczekuje wsparcia. Bieduje, blefuje, dorabia na mniej lub bardziej legalne sposoby i jakoś sobie radzi. Uparła się, by skończyć szkołę, a fabuła i cała historia filmowa jej kibicuje. Gdy okazuje się, że “wpadła”, aborcja jest dla niej rozwiązaniem oczywistym, a przy tym legalnym i dostępnym za darmo w ramach publicznej opieki zdrowotnej (NHS). W filmie ukazane jest że aborcja nie jest łatwa i przyjemna, ale ogólnie dostępna i traktowana jako prawo każdej kobiety. Aborcja nie jest ukazana jako dramat, tylko coś normalnego. Widz w filmie jest przyzwyczajany aby towarzyszyć Maeve od początku do końca: kupno i zrobienie testu, umówienie aborcji, szukanie kogoś, kto ją odbierze po zabiegu, walka z  „obrońcami życia” czatującym pod kliniką, przygotowania do zabiegu, wenflon, maska, zaśnięcie i budzenie po zabiegu. Przyzwyczaja się także osoby do tego że aborcja to coś jak usunięcie zęba, a obrońców życia ukazuje się jako nie do końca normalnych i fanatycznych. Całe tło oprócz obrońców życia sprzyja i pochlebia Maeve.

Netflix bardzo się postarał aby w sprytny sposób demoralizować społeczność nastolatków… Film osiąga coraz większą popularność, nawet wśród polskiej młodzieży.

▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔OBEJRZYJ RÓWNIEŻ▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔▔

Podobało się? Podziel się z innymi:

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja Małych Stópek, z siedzibą w Szczecinie, przy ul. Świętego Ducha 9,
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu subskrypcji do newslettera na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. ,
4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa,
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji,
6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych,

Poniżej wpisz kwotę jaką chcesz podarować