Sukces neonatologów ze „Zdrojów”.

13 lutego neonatolodzy ze szczecińskich Zdrojów uratowali wcześniaka urodzonego w 22 tygodniu ciąży!

Malutka Lilianna, urodzona w 22 tygodniu ciąży ważyła niecałe pół kilo. To wiek ciążowy określany jako „poza granicami możliwości przeżycia”.

Malutka Lilianna urodziła się z masą urodzeniową 450 g. Kruszynka mierzyła zaledwie 27 cm długości. W trybie pilnym została przetransportowana specjalistyczną karetką neonatologiczną szpitala „Zdroje” na Oddział Patologii i Intensywnej Terapii Noworodka przy ul. Mącznej.  Po 16. tygodniach hospitalizacji, już w najbliższych dniach, Lilianna będzie mogła pojechać do domu, do Gryfina.
W ubiegłym roku w innej szczecińskiej placówce na świat przyszedł noworodek z masą ok. 400 g z 25. tygodnia ciąży. Tym razem zdrojowscy neonatolodzy uratowali znacznie bardziej niedojrzałego wcześniaka, bo z 22. t.c., ze skrajnie niską masą urodzeniową.
Zgodnie z rekomendacjami dotyczącymi postępowania z matką oraz noworodkiem urodzonym na granicy możliwości przeżycia, opracowanymi przez Zespół ds. Rekomendacji Etycznych w Perinatologii, opieka nad noworodkami urodzonymi przed 23. tygodniem ciąży powinna być ograniczona do działań paliatywnych. Dzięki fachowej, troskliwej opiece zespołu lekarskiego i pielęgniarskiego Oddziału Intensywnej Terapii i Patologii Noworodka w „Zdrojach” oraz doskonałemu zapleczu sprzętowemu Lilianna już w najbliższych dniach będzie mogła opuścić szpital – informuje Magdalena Knop, rzecznik prasowy Samodzielnego Publicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej „ZDROJE”. – Lilianna jest najmłodszym i najmniejszym pacjentem w historii naszej placówki. Dziecko wypisujemy do domu w dobrym stanie zdrowia.

Dziś Lilianna waży 3,3 kg, mierzy 49 cm długości, a zgodnie z wiekiem ciążowym w ciągu najbliższych 2-4 tygodni powinna dopiero pojawić się na świecie. Neonatolodzy, neurolodzy oraz okuliści są spokojni o jej dalszy rozwój.

Żródło: https://infoludek.pl/zdrowie/sukces-neonatologow-ze-zdrojow-uratowali-wczesniaka-urodzonego-w-22-tygodniu-ciazy/?fbclid=IwAR3xK7LFsBsNv2hdcFSQIeVJ1Ugd23xEW5vs2zYbRfPAcdTMxMz823bPqAA

Podobało się? Podziel się z innymi:

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja Małych Stópek, z siedzibą w Szczecinie, przy ul. Świętego Ducha 9,
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu subskrypcji do newslettera na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. ,
4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa,
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji,
6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych,

Poniżej wpisz kwotę jaką chcesz podarować