Mistyczna Procesja 2019 – ,,Procesja ze Świętymi” w Szczecinie

31. 10 ulicami Szczecina przejdzie mistyczna ,,Procesja ze Świętymi”. Uczestnicy poniosą ok. 100 relikwii świętych patronów, świece oraz 30 kadzielnic, śpiewając jednocześnie Litanię do Wszystkich Świętych.
DOŁĄCZ DO WYDARZENIA
Powodem zorganizowania procesji, jest zaobserwowanie postępującej sekularyzacji Dnia Wszystkich Świętych. Jak mówi Prezes Fundacji Małych Stópek ks. Tomasz Kancelarczyk, moda ta, jest obrazoburcza wobec naszego przywiązania do czci świętych oraz pamięci o zmarłych.
– To co się dzieje wokół nas rodzi potrzebę ukazania tego, co w naszej wierze jest piękne i zachwycające – wyjaśnia ks. Tomasz Kancelarczyk
Jak mówi kapłan, pochód jest skonfrontowany z upamiętnieniem reformacji, podczas której odrzucono kult Świętych. 31. 10 to także dzień współcześnie degradowany przez zachodnie Halloween.

– Procesja ukaże głębię oraz mistykę kultu, związaną z wyjątkowym dla katolików dniem. W Kościele Katolickim zaplecze duchowe jest swego rodzaju ojcem inicjatyw. W dzisiejszym świecie, z jednej strony tak bardzo odduchowionym, a z drugiej naszpikowanym magią i zabobonami, potrzeba autentycznej mistyki, wypływającej z życia Kościoła – kontynuuje duchowny
W uroczystym pochodzie poniesione zostaną relikwie świętych, wyeksponowane nad głowami uczestników.
– Istnieje realna potrzeba organizowania takich procesji, właśnie w Wigilie Wszystkich Świętych. Po to, żeby uwydatnić światło, które jest skontrastowane z ciemnością. Dlatego oprócz relikwii naszych patronów, będziemy nieść świece. Na znak naszej modlitwy wznoszonej do Boga, poniesiemy także kilkadziesiąt kadzielnic – dodaje ks. Kancelarczyk
Jak twierdzi kapłan, mistyczna procesja będzie swego rodzaju egzorcyzmem, w trakcie którego uczestnicy wezwą pomocy Wszystkich Świętych i poproszą o wstawiennictwo w sprawach, które dotykają ich życia.
– Wszędzie tam gdzie jest znak i modlitwa zanoszona w wierze, możemy mówić o egzorcyzmie. Dlatego to co się wydarzy, będzie oczywiście modlitwą za to miasto i ich mieszkańców, ale także pewną formą egzorcyzmu nad tymi wszystkimi grzesznymi sprawami, w które jako ludzie słabi jesteśmy uwikłani – kończy ks. Kancelarczyk

„Procesja ze Świętymi” wyruszy o godz. 19:00 spod pomnika św. Jana Pawła II na Jasnych Błoniach i zakończy się w szczecińskiej Katedrze, gdzie celebrowana będzie Msza św. Podczas Eucharystii wierni pomodlą się o wstawiennictwo Wszystkich Świętych.
DOŁĄCZ DO WYDARZENIA

Podobało się? Podziel się z innymi:

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja Małych Stópek, z siedzibą w Szczecinie, przy ul. Świętego Ducha 9,
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu subskrypcji do newslettera na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. ,
4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa,
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji,
6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych,

Poniżej wpisz kwotę jaką chcesz podarować