Rekolekcje nieodwołane

Myślę, że w tym roku mamy największe rekolekcje w historii naszego życia. Tak, całkiem poważnie, jesteśmy w trakcie rekolekcji, pewnej odnowy.
Nikt z nas ich sobie nie wybierał, nie planował, ba – większość z nas nawet nie miała takiego zamiaru. Tak ciężko jest nam rozpocząć kilkudniowy czas duchowej odnowy. Więksi twardziele, decydują się na takie dwutygodniowe, a duchowi mocarze uczestniczą w tych miesięcznych rekolekcjach.
W tym czasie na skalę ogólnoświatową, zostaliśmy doświadczeni…no właśnie czym? Wiemy dobrze, że pandemią, nieznanego do tej pory wirusa, ale wraz z nią przyszły doświadczenia trudne do osiągnięcia, w trakcie zwyczajnych rekolekcji. Chyba żaden rekolekcjonista nas nie zainspirował do tak głębokich przemyśleń, które są udziałem ostatniego czasu. Doświadczamy je bardzo mocno i niestety boleśnie. Stan naszej wiary, kruchość naszego życia, małość naszych możliwości, nieuchronność śmierci. Faktem jest to, co usłyszałem od Polki mieszkającej we Włoszech – “zostaliśmy rzuceni na kolana”. Czy kiedykolwiek mieliśmy taki Wieli Post na kolanach? I dobrze byłoby, abyśmy uświadomili sobie, przed Kim jesteśmy na kolanach. W innym wypadku, będziemy na kolanach przed czymś, przed nieznaną siłą, która przed nami góruje i nas zniewala. Bądźmy spokojni, jesteśmy w objęciach Boga, który nas kocha i dlatego nie musimy się niczego bać, także śmierci. Krew Baranka naznacza nasze życie, aby Anioł śmierci był ponad nami i abyśmy doświadczyli Paschy. Dlatego nie bójmy się…wierzmy.
Ks. Tomasz Kancelarczyk

Rekolekcje nie odwołane. Myślę, że w tym roku mamy największe rekolekcje w historii naszego życia. Tak , całkiem…

Julkaissut Ks. Tomasz Kancelarczyk Maanantaina 23. maaliskuuta 2020

Podobało się? Podziel się z innymi:

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja Małych Stópek, z siedzibą w Szczecinie, przy ul. Świętego Ducha 9,
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu subskrypcji do newslettera na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. ,
4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa,
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji,
6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych,

Poniżej wpisz kwotę jaką chcesz podarować