XV rocznica śmierci św. Jana Pawła II

Kto kocha człowieka, kocha także i życie. Docenia wartość innych, wyjątkowych i niepowtarzalnych osób. Nawet kiedy mu ubliżają, potrafi spojrzeć z miłością… Taki był św. Jan Paweł II – niedościgniony gigant w wielu dziedzinach naszego życia.

Nie bez przyczyny mówimy o Nim – przyjaciel młodych, wzór ojcostwa, obrońca życia czy orędownik rodzin. Dla Papieża Polaka najważniejszy był człowiek – nawet nieprzyjaciel – bo wciąż pozostawał przecież człowiekiem…

Charyzma, erudycja czy zdolności aktorskie?

Z pewnością wiele osobistych zdolności Jana Pawła II, miały znaczący wpływ na łatwość w nawiązywaniu relacji międzyludzkich. Człowiek oczytany, inteligentny, a jednocześnie niebywale wrażliwy na krzywdę ludzką i wyróżniający się empatią w komunikacji – pięknie ukazują to papieskie pielgrzymki. Wszelkie „atuty” Jana Pawła II, wynikają z szacunku do ludzi i mają swoje źródło w Chrystusie, istocie naszego człowieczeństwa. Dlatego JPII podczas kaliskiej pielgrzymki w 1979 r. powiedział, że człowieka nie da się zrozumieć bez Chrystusa. Nie możemy zrozumieć ani kim jesteśmy, ani jaka jest nasza właściwa godność, ani jakie jest nasze powołanie i ostateczne przeznaczenie.

Papież Polak głęboko doświadczał – zarówno z perspektywy wiary jak i nauki – wartości życia każdego z nas. Jak sam zauważył, świat stał się areną bitwy o życie. Świat, który gloryfikuje osiągnięcia techniki, a jednocześnie przedmiotowo traktuje człowieka. Dobrze jest więc przypomnieć słowa Jana Pawła II, które oddają sens działań pro-life.

„Prawo do życia nie jest tylko kwestią światopoglądu, nie jest tylko prawem religijnym, ale jest prawem człowieka. Jest prawem najbardziej podstawowym”.

„Miarą cywilizacji — miarą uniwersalną, ponadczasową, obejmującą wszystkie kultury — jest jej stosunek do życia. Cywilizacja, która odrzuca bezbronnych, zasługuje na miano barbarzyńskiej. Choćby nawet miała wielkie osiągnięcia gospodarcze, techniczne, artystyczne, naukowe”.

Podobało się? Podziel się z innymi:

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja Małych Stópek, z siedzibą w Szczecinie, przy ul. Świętego Ducha 9,
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu subskrypcji do newslettera na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. ,
4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa,
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji,
6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych,

Poniżej wpisz kwotę jaką chcesz podarować