Pożegnanie ubogich Kościoła

Przed laty z moją parafią był związany pan Krzysztof. U nas zawsze mógł otrzymać coś do zjedzenia, nieraz nocleg (ale to wyjątkowo przy mrozie) i miał komu opowiedzieć historię swojego życia, która mimo tragicznych wątków, dla mnie była bardzo ciekawa.

Był też osobą uciążliwą, szczególnie wtedy, kiedy o drugiej w nocy dzwonił do mnie na domofon natrętnie domagając się, abym mu zrobił…herbatę. Robiłem mu ją w zakręcanym słoiku tak jak chciał, kierując w jego stronę kilka ostrych słów, wskazujących na niewłaściwą porę na takie prośby…ale i tak na niewiele to się zdało. W wakacje, gdy byłem poza parafią Krzysztof umarł. Po jakimś czasie na zapleczu kaplicy cmentarnej, rozmawiałem z pracownikami firmy pogrzebowej, która obsługiwała pogrzeb pana Krzysztofa. Jeden z nich powiedział – “Księże to był dziwny pogrzeb, bo oprócz nas było kilkanaście osób, sami księża i siostry zakonne. Księże co to był za pogrzeb, jakby biskupa chowano”. Okazało się, że z każdej parafii, gdzie bywał Krzysztof, na pogrzeb przyszedł ktoś z duchowieństwa.
Dzisiaj 5 maja 2020 roku, uczestniczyłem w pogrzebie pana Tomka, dla większości znających go osób, po prostu Tomka, który każdego dnia prosił o datki, stojąc przed kościołem w mojej parafii. Nie był łatwym człowiekiem, często wielu podnosił ciśnienie, mnie też. Żartobliwie nazywałem go “Gargamelem” to z racji wyglądu albo “Wolna Europa”, bo zawsze przynosił wszystkie nowinki ze świata. Na święta, czy też w dniu imienin Księdza Arcybiskupa, bywał w Jego rezydencji, gdzie był mile widzianym gościem. O tym, że nie było to tylko kurtuazyjne przyjmowanie ubogiego, świadczy chociażby to, że z tego miejsca dostałem sygnał o złych warunkach zamieszkania Tomka. Przyznam się, że głupio mi było, że o tym wie Ksiądz Arcybiskup, a nie ja, który go znam od blisko 20 lat. Praca wielu osób przy remoncie Jego mieszkania i zaangażowanie finansowe darczyńców z Fundacji Małych Stópek sprawiło, że mieszkanie Tomka bardzo szybko przybrało cywilizowany wygląd. W ostatnich miesiącach Tomek gasł w oczach i kilka dni temu…zgasł. Wiedząc, że Tomek nie miał żadnej rodziny, zgłosiłem gotowość załatwienia spraw, związanych z pogrzebem, co też i uczyniłem. Dzisiaj w dniu pogrzebu otrzymałem telefon od Księdza Arcybiskupa z informacją, że będzie obecny na pogrzebie Tomka. Wchodząc ze mną do kaplicy cmentarnej, Arcybiskup uklęknął przed trumną z ciałem Tomka i w tej pozycji modlił się odmawiając różaniec. Przyznam się, że uczestniczyłem w wielu pogrzebach, ale nigdy nie rozpoczynałem ceremonii w ten sposób. Chyba to zmienię. Spoglądałem na kaplicę wypełnioną lekko ponad ilość osób dopuszczalną w czasie epidemii, bo doliczyłem się 6 sióstr zakonnych i 20 osób świeckich. Wieczorem na Mszy Św. w intencji zmarłego, znowu kościół jak na te czasy wypełniony ponad miarę. Przez ten cały czas miałem doświadczenie nie tyle świętości życia zmarłego Tomka, bo takie ono nie było, ale że ten pogrzeb jak i ten wcześniej opisany, to nic innego jak świadectwo kim są ubodzy dla Kościoła.

ks. Tomasz Kancelarczyk

Darczyńcy Małych Stópek mają w tym swój udział……………………….Pożegnanie ubogich KościołaPrzed laty z…

Julkaissut Fundacja Małych Stópek Tiistaina 5. toukokuuta 2020

Podobało się? Podziel się z innymi:

Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Fundacja Małych Stópek, z siedzibą w Szczecinie, przy ul. Świętego Ducha 9,
3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu subskrypcji do newslettera na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. a ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. ,
4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa,
5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane do momentu żądania usunięcia z subskrypcji,
6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody oraz prawo do przenoszenia danych,

Poniżej wpisz kwotę jaką chcesz podarować