Podsumowanie naszych ostatnich działań

Jak większość z Was, my także odczuliśmy liczne zmiany, w związku z COVID-19. W ostatnim czasie nasza praca została przeorganizowana – niektóre działania zostały wstrzymane i jednocześnie pojawiły się nowe, równie istotne wyzwania.

Chcecie wiedzieć, co udało nam się zrobić w tym niełatwym czasie❓
Oto lista naszych ostatnich działań pro-life 💪👣❗

💎Zorganizowaliśmy zbiórkę funduszy na specjalistyczny sprzęt medyczny, do najbardziej potrzebujących szpitali. Zaowocowało to zakupem 4 respiratorów (dwa zakupione za środki od księży z całej Polski, dwa ufundowane przez sympatyków i darczyńców fundacji), gdzie każdy kosztował 86 400 zł. Środki na zakup 3 sztuk, zostały bezpośrednio przekazane przez fundację do jednoimiennego szpitala w Szczecinie, przy ulicy Arkońskiej. Fundusze na 1 sprzęt, zostały przeznaczone na zakup respiratora z pomocą katolickiej organizacji charytatywnej Caritas.
💎Zebrano datki na zakup środków do dezynfekcji i przekazano do Caritasu, który nabył jedną paletę wspomnianych płynów. Trafiły one do miejsc, sprawujących opiekę nad najbardziej potrzebującymi – bezdomnymi i samotnymi matkami.
💎Zakupiono potrzebny materiał – nici oraz gumki – i razem z wolontariuszkami fundacji, uszyto 4000 maseczek ochronnych wielokrotnego użytku (wymienialny wkład flizelinowy). Maseczki trafiły do Domów Samotnej Matki oraz do osób bezdomnych, najbardziej potrzebujących w tym trudnym czasie.
💎Przekazano środki finansowe na zakup respiratora i butli z tlenem do Amazonii Peruwiańskiej, gdzie swoją misję ewangelizacyjną pełni Salezjanin, ks. Józef Kamza. Miejsce, w którym stacjonuje ks. Józef – San Lorenzo, nie posiada nawet szpitala z prawdziwego zdarzenia, dysponuje tylko jedną, wątpliwej jakości karetką. W ten sposób nasze wsparcie trafiło do metysów i siedmiu plemion Indian w Peru.
💎Zakupiono 11 palet chemii gospodarczej, niezbędnej szczególnie w dobie pandemii, do utrzymania czystości. Artykuły trafiły do Domu Samotnej Matki w Poczerninie, Domu Pomocy Społecznej w Moryniu, ośrodka dla bezdomnych w Szczecinie, prowadzonego przez siostry Misjonarki Miłości Matki Teresy z Kalkuty, Domu dla Matek z Małoletnimi Dziećmi i Kobiet w Ciąży w Karwowie, Sióstr Karmelitanek w Szczecinie, Krajowego Towarzystwa Autystycznego – siedziba w Szczecinie, Ośrodka dla bezdomnych w Szczecinie prowadzonego przez Caritas oraz do rodzinnych domów dziecka na terenie województwa zachodniopomorskiego.
💎Udostępniono odrębne, niezależne pomieszczenie dla osób, które zostały objęte kwarantanną.

Z całego serca, OGROMNIE DZIĘKUJEMY wszystkim ofiarodawcom i sympatykom, bez których tak liczne wsparcie nie byłoby możliwe.

Zespół FMS
👣