Cenne jagody

Cenne jagody

Goszcząc w jednym z lubuskich miasteczek, gdzie odbierałem zebrane pieluchy, otrzymałem w prezencie słoiczek konfitur z jagód. Bardzo lubię jagody i ślinka mi już ciekła na myśl, że za chwilę otworzę go i opróżnię ze smacznej zawartości. Jednakże po usłyszeniu historii powstania tych konfitur postanowiłem, że pozostawię ich konsumpcję na wyjątkową okazję.

Otóż te jagody zostały zebrane przez bardzo ubogą kobietę, samotnie wychowującą sześcioro dzieci, bardzo boleśnie doświadczoną przez życie. Zbiera je nie sama, ale wraz ze swoimi dziećmi, które przecież nie może pozostawić bez opieki w domu. Dlatego dzień w dzień wraz z nimi, zbiera jagody i sprzedaje po 18 zł za litr. Dziennie z dziećmi jest wstanie uzbierać około pięciu litrów. Ot, takie to mają wakacje jej dzieci, że każdego dnia spacerują po lesie i poszukują fioletowych kuleczek. Ale niestety nie jest to dla nich fajna zabawa. Gdy tylko to usłyszałem zrozumiałem, że w ręku mam cenny słoiczek, jakby to była bardzo droga trufla. Natychmiast zadeklarowałem kupno 20 litrów jagód i nie po 18 zł, ale po 25 zł. Ktoś mi może zadać pytanie – „co ksiądz z nimi zrobi?” a ja odpowiadam pytaniem – „co Wy z nimi zrobicie?”.
Mam propozycję dla każdego, kto chce pomóc tej kobiecie i jej dzieciom. Wyślijcie na konto fundacji 50 zł, wpisując w tytule przelewu DAROWIZNA RODZINA, a otrzymacie drogą pocztową taki słoiczek. Dla Was smakołyk, a dla tej kobiety i jej dzieci pomoc. Zebrane pieniądze, będzie mogła wykorzystać na zakup artykułów spożywczych. Jeżeli ktoś zdecyduję się na taką formę pomocy, proszę o przelew na konto fundacji i o sms na mój telefon 608 752 142 z info ile poszło, co jest wskazane, ale niekonieczne. Będę na bieżąco wiedział czy akcja potrzebuje dodatkowej promocji.
Z góry dziękuję i…smacznego.

Ks. Tomasz Kancelarczyk

Ps. Oczywiście wielokrotność 50 zł to wielokrotność słoiczków.
Pss. Można też przez Paypal oraz Tpay https://fundacjamalychstopek.pl/dzialaj-2/ ale wtedy koniecznie do mnie sms z adresem.

przelewy krajowe nr konta:
13 2030 0045 1110 0000 0231 0120
w tytule przelewu: DAROWIZNA RODZINA

przelewy zagraniczne:
SWIFT (BIC): PPABPLPK / IBAN: PL
13 2030 0045 1110 0000 0231 0120
w tytule przelewu: DAROWIZNA RODZINA

Cenne jagody. Goszcząc w jednym z lubuskich miasteczek, gdzie odbierałem zebrane pieluchy, otrzymałem w prezencie…

Julkaissut Fundacja Małych Stópek Keskiviikkona 15. heinäkuuta 2020