Ale jestem mały

Kilka lat temu spotkałem się z siostrą zakonną rodem z mojej rodzinnej miejscowości. Siostra Julita od Sióstr Franciszkanek Misjonarek Maryi, posługiwała wtedy gdzieś w Afryce i gdy przyjechała do domu na urlop, miałem po raz pierwszy okazję, aby porozmawiać z Nią na temat tego, co robimy.

Zacząłem jej opowiadać o Fundacji Małych Stópek i nie ukrywam, że mówiłem to z poczuciem uczestnictwa w czymś wielkim, co sprawiało, że i ja sam rosłem przed tą skromną i niską wzrostem kobietą. Każdy kto cokolwiek wie o działalności tej fundacji przyzna mi, że moje poczucie dumy było uzasadnione. Jednakże gdy siostra Julita zaczęła opowiadać o swojej pracy, mówiąc o posłudze wśród kobiet w ciąży w trudnych afrykańskich warunkach, stawałem się coraz mniejszy i mniejszy i mniejszy… i coraz bardziej zadowolony, że ona jest z mojej miejscowości, ba z tej samej ulicy co ja.

Dzisiaj siostra Julita jest w ogarniętej wojną Syrii i pracuje w “Arce”, to jest we wspólnocie z osobami z niepełnosprawnością intelektualną oraz w przedszkolu dla dzieci z bardzo ubogich rodzin. Uboga jest i ta wspólnota i ubogie też jest to przedszkole, w którym brakuje wszystkiego. Chciałbym wszystko co jest przeznaczone dla tych niepełnosprawnych i tych dzieci, a co zalega w moim magazynie, przenieść tam do Syrii i wiem, że to jest możliwe, ale całkowicie ekonomicznie nieopłacalne. Lepiej będzie jeżeli przekażę na rzecz Jej działalności pieniądze, dlatego już przygotowałem od siebie 1 tyś zł. Może ktoś z Was chciałby się dołączyć do działalności polskiej misjonarki. Pisze “dołączyć”, bo finansowe dołożenie jest równoznaczne z dołączeniem. Zapewniam Was, że dzięki temu trochę urośniemy…ja i Ty.

Tych, którzy cokolwiek wyślą na konto fundacji z hasłem DAROWIZNA MISJE proszę o sms do mnie na tel. 608 752 142 z info ile poszło…wskazane, ale niekonieczne. Dla darczyńców prześlę mały dowód wdzięczności od dzieci z Syrii.

Ks. Tomasz Kancelarczyk

przelewy krajowe nr konta:
13 2030 0045 1110 0000 0231 0120
w tytule przelewu: DAROWIZNA MISJE

przelewy zagraniczne:
SWIFT (BIC): PPABPLPK / IBAN: PL
13 2030 0045 1110 0000 0231 0120
w tytule przelewu: DAROWIZNA MISJE

Ale jestem mały Kilka lat temu spotkałem się z siostrą zakonną rodem z mojej rodzinnej miejscowości. Siostra Julita od…

Julkaissut Fundacja Małych Stópek Keskiviikkona 2. syyskuuta 2020