Oświadczenie Polskiej Federacji Ruchów Obrony Życia i Rodziny: „Pro-life ma być przyjazny człowiekowi”

Oświadczenie Polskiej Federacji Ruchów Obrony Życia i Rodziny
z dnia 11 września 2020 r.

„Pro-life ma być przyjazny człowiekowi”

W sytuacji narastającej polaryzacji w wielu wymiarach życia społecznego, Polska Federacja Ruchów Obrony Życia i Rodziny wyraża zdecydowany sprzeciw wobec wszelkich form agresji i przemocy w przestrzeni publicznej i ekonomicznej, niezależnie od tego, kto jest za nią odpowiedzialny.

Misję obrony życia niesiemy od ponad 27 lat, zawsze kierując się wskazaniami, jakie św. Jan Paweł II wyraził w Encyklice Evangelium Vitae. Wskazał w niej na potrzebę wielostronnych działań na rzecz ochrony życia. Nie wystarcza bowiem tylko zniesienie niegodziwych praw, ale należy usunąć przyczyny, które sprzyjają zamachom na ludzkie życie.

Staramy się zatem, poprzez publikacje, konferencje, otwarte dyskusje oraz edukację w szkole oraz w całym społeczeństwie, o budowanie świadomości, że podstawowym prawem człowieka jest jego prawo do życia od poczęcia do naturalnej śmierci.

Dostrzegamy, że decyzje aborcyjne są często skutkiem pozostawiania kobiet będących w nieplanowej ciąży w samotności i lęku, bez właściwych zabezpieczeń materialnych i wsparcia psychicznego. Pomagamy kobietom w ciąży problemowej oraz rodzinom w trudnej sytuacji.

Akcentujemy potrzebę współpracy, solidarności i działań wielostronnych, szczególnie pomocowych. Staramy się unikać konfrontacji, szukając możliwej płaszczyzny porozumienia również z naszymi przeciwnikami.

Z niepokojem dostrzegamy, że w działaniach niektórych środowisk, które przedstawiają się jako obrońcy ludzkiego życia, pojawiają się elementy prowokacji czy języka odbieranego powszechnie jako agresywny. Niepotrzebne i sztuczne jest także łączenie tematyki LGBT z ochroną ludzkiego życia.

Takie działania z jednej strony prowadzą do zmniejszania się potencjału osób i organizacji gotowych do publicznej, życzliwej działalności w ochronie życia, ponieważ wiele osób nie chce brać udziału w tej agresywnej polaryzacji postaw. Z drugiej strony kobiety brzemienne w trudnej sytuacji życiowej rzadziej zwracają się do obrońców życia o pomoc i opiekę. Trudno bowiem mieć zaufanie do ruchu pro-life, który prowadzi radykalne kampanie, jest uwikłany w procesy sądowe i codzienną konfrontację.

Opowiadając się zdecydowanie i jednoznacznie za poszanowaniem ludzkiego życia od poczęcia, pragniemy naszą misję realizować w pokoju, czerpiąc inspirację z ducha Evangelium Vitae oraz w nawiązaniu do działalności wielkiego obrońcy życia, lekarza ginekologa – położnika prof. Włodzimierza Fijałkowskiego, który zawsze był otwarty dla wszystkich i cierpliwie tłumaczył, że wszystkie racjonalne argumenty są za poszanowaniem ludzkiego życia, trzeba do nich jedynie życzliwie przekonać.

Polska Federacja Ruchów Obrony Życia i Rodziny działa od 1992 roku; zrzesza kilkadziesiąt organizacji chroniących życie i prorodzinnych. W 2012 roku Federacja za swoją działalność została nagrodzona Europejską Nagrodą Obywatelską.

W imieniu PFROŻiR:

Jakub Bałtroszewicz – prezes