Wiedziałem, że tak będzie…

Wiedziałem, że tak będzie…

Gdy do Was zgłasza się kobieta w ciąży, która ewidentnie potrzebuje pomocy, to co robicie? Mówicie „twoja wina, nie zabezpieczyłaś się”? dlaczego do łóżka poszłaś przed ślubem z byle kim? a gdzie ojciec dziecka? a gdzie masz rodzinę? a gdzie masz przyjaciół? a dlaczego nie miałaś legalnej pracy? a dlaczego nie masz ubezpieczenia? a dlaczego nie odłożyłaś pieniędzy? a dlaczego jesteś taka nierozważna? jak tak można? a dlaczego…?

Gdy tak mówimy to nie pomagamy, tylko usprawiedliwiamy brak naszej pomocy. Sam mam wiele pytań i widzę, że jest jedna odpowiedź…ta kobieta jest sama, bez wszystkiego, nawet bez swojego kraju. Tak, być może ona jest najbardziej odpowiedzialna za sytuację, w której się znalazła, ale to nie znaczy, że ja mam się odwrócić i powiedzieć „nie moja sprawa”.

Gdy tylko rzuciłem prośbę o pomoc wiedziałem, że zaraz odezwie się „chór” tych, którzy zgłoszą wątpliwości, swoje „ale i dlaczego”…bez pomocy. Niektórzy się pytają – a po co księdzu smsy potwierdzające wpłaty (wskazane, ale niekonieczne)? Generalnie są po to, abym na bieżąco wiedział, ile już się uzbierało, ale i też po to, abym się nie załamał pod wpływem „chóru wątpiących”.

Sprawa wygląda tak…Kompletnie nie wiem jak to się stało, że ta młoda Ukrainka tuż przed rozwiązaniem znalazła się na lodzie. Jeszcze tego od niej nie wyciągnąłem. Kompletnie sama, bez pracy, pieniędzy, w hostelu opłaconym do dzisiaj, bez ubezpieczenia. W desperacji poprosiła o pomoc nieznajomą kobietę, którą zaczepiła po nabożeństwie w kościele i dzięki temu trafiła do nas. Poród na pewno w przyszłym tygodniu. Dzisiaj zawieźliśmy ją w bezpieczne miejsce, za poród będziemy musieli normalnie zapłacić brak ubezpieczenia, (chociaż nie wiem ), też za jej zamieszkanie i opiekę. Mam nadzieję, że jakieś wsparcie otrzymam od Was tak po prostu dla kobiety w ciąży. Dlaczego podjąłem się tej sprawy, a nie pchnąłem jej gdzie indziej, bo …trafiła do mnie. Mam nadzieję, że i ktoś z Was tak samo pomyśli, że ta sprawa trafiła do niego. Osoby, które chcą udzielić pomocy finansowej proszę o wpłatę na konto fundacji ( tytuł przelewu DAROWIZNA CIĄŻA ) i o sms do mnie na 608752142 , co jest wskazane ale niekonieczne. Myślę tak, urodzi, załatwimy sprawy formalne jej pobytu w Polsce, po roku dziecko do żłobka ona do pracy , z tego co mówi bardzo chce być w Polsce.

ks. Tomasz Kancelarczyk

Ps. Czy nie jest jakimś naszym szczęściem, że możemy mieć udział w błogosławieństwie nowego życia? To dlaczego mamy z tego rezygnować? Fundacja Małych Stópek

ul. Św. Ducha 9

70-205 Szczecin