Zabijanie nienarodzonych chorych, niezgodne z konstytucją

Zabijanie nienarodzonych chorych, niezgodne z konstytucją

Wyrok Trybunału Konstytucyjnego bardzo mnie cieszy, gdyż wreszcie upoważniona instytucja naszego państwa powiedziała, że ochrona człowieka od poczęcia – to, co jest zapisane w konstytucji – stoi w sprzeczności z zabijaniem tych poczętych ludzi, którzy są chorzy, czy też o chorobę są podejrzewani.

Ten wyrok przyjąłem z radością, ale zarazem przyjmuje go zadaniowo, w łączności z tymi wszystkimi rodzicami, którym urodzi się dziecko z niepełnosprawnością. To zadanie to nic innego jak większe, o wiele większe towarzyszenie miejscom, które takimi osobami się opiekują. Mam na myśli dwie konkretne placówki, które już wspieramy, ale też jest i nowy pomysł, aby otworzyć, zbudować dom dla osób z niepełnosprawnością intelektualną. Taka jest moja dzisiejsza refleksja. Wszystkich, którzy ją podzielają, proszę o towarzyszenie duchowe i materialne.

ks. Tomasz Kancelarczyk

Ps. Na zdjęciu ja i Tomek czyli Tomki dwa. Ja i on z takim samym prawem do życia.