Odznaczenie państwowe dla Fundacji Małych Stópek za zasługi dla ochrony praw dziecka

W ubiegły piątek odwiedził nas wyjątkowy gość – Pan Mikołaj Pawlak, Rzecznik Praw Dziecka. Wiedzieliśmy, że chce podarować dary, z racji trwającej świątecznej akcji „Paczuszka dla Maluszka”. Ku naszemu zaskoczeniu, zostaliśmy wyróżnieni Odznaką Honorową oraz dyplomem za całokształt działalności pro-life.

Rzecznik Praw Dziecka Mikołaj Pawlak przekazując liczne dary, zwrócił się do Prezesa Fundacji Małych Stópek, ks. Tomasza Kancelarczyka tymi słowami:
– Przyjechałem do Szczecina nie tylko jako Mikołaj z upominkami dla pracowników, wolontariuszy i przede wszystkim dla dzieci i rodzin (…). Zawsze jest potrzebne coś co umili czas, poprawi nastrój stąd te mikołaje, kocyki, rożnego rodzaju gadżety od Rzecznika Praw Dziecka. Widzę, że to jest drobnostka w całym zestawieniu pomocy, którą świadczycie – rozpoczął Mikołaj Pawlak, Rzecznik Praw Dziecka.
– Ponieważ jako Rzecznik Praw Dziecka stoję na straży praw dziecka i to jest jedyna ustawa – ustawa o Rzeczniku Praw Dziecka – w Polsce od 20 lat, w której artykule 2 prawodawca dał wytyczne kim jest człowiek i kim jest dziecko. Dzieckiem jest każda osoba od poczęcia. Niespełna dwa miesiące temu udało się to nareszcie potwierdzić, żeby był porządek w naszym systemie prawnym. Wyrok TK jest jasny i potwierdza te zasady, nie może być inaczej kontynuował Mikołaj Pawlak, RPD.
Wizyta państwowego urzędnika, pełniącego bliską nam służbę pomocy dzieciom, była dla nas dużym wyróżnieniem. Nasza działalność pro-life została doceniona.
– Uznałem, że fundacja która od wielu lat prowadzi Marsze dla Życia, całą działalność formacyjną – młodzieży, rodzin, bo to od nich trzeba zaczynać, uznałem, że to zasługuje na uznanie. Z mojej strony skromne, ale jednocześnie pochodzące też ze strony Rzeczpospolitej, bo RPD ma prawo przyznawania odznaczenia państwowego – Odznaki Honorowej – za zasługi dla ochrony praw dziecka, właśnie tych najmniejszych stópek, małych stópek – mówił dalej M. Pawlak.
– Dlatego dla Fundacji postanowiłem przyznać tę odznakę, na której widnieje Janusz Korczak i słowa „Infantis Dignitatis Defensori” i prawdę powiedziawszy to Wy jesteście rzecznikami praw dziecka. Ja tylko w Warszawie raz na jakiś czas mogę w ten sposób postąpić jak w tym przypadku wyroku Trybunału i chociażby dla tej jednej sprawy warto było zostać rzecznikiem, żeby głos rzecznika w sprawie przed Trybunałem wybrzmiał. I to było bardzo ważne. Ale Wy jesteście jak krople po całej Polsce rozsiani i wiele instytucji, które robi Marsze dla Życia, uświadamia naszym Rodakom jak ważna to sprawa apelował Rzecznik Praw Dziecka.
Pan Mikołaj Pawlak wyraził swoją wdzięczność za każdą pomoc, którą jako fundacja, świadczymy w ciągu roku.
– Wy wszyscy w Polsce w różnych miejscach, od Szczecina po Podkarpacie, od Wrocławia po Mazury, pomagacie mi w tych sprawach. Wy jesteście rzecznikami praw dziecka, wy zwyciężacie w tych sprawach. Dziękuje Wam bardzo! Bóg zapłać! zakończył Mikołaj Pawlak.