W ciąży na ulicy

W ciąży na ulicy

Wczoraj rozmawiałem z siostrą Teresą z boliwijskiego Domu Samotnej Matki w Cochabamba, która może nie wprost, ale wyczułem to w jej głosie, że prosi o pomoc.

W dość skomplikowaną sytuację polityczną w tym kraju, wmieszał się jeszcze coronawirus. Dochodzi już do tego, że nie tylko zgłaszają się do nich kobiety w ciąży, które nie mają dachu nad głową, ale dosłownie na ulicy znajdują się kobiety w ciąży, których nie chcą przyjąć do szpitala na poród bo…wirus. Poza sprawami codziennymi czyli np. wyżywienie prąd czy gaz, siostry potrzebują wolontariuszy chociażby z Polski albo pieniędzy na zatrudnienie pracowników tam na miejscu. I takie rozwiązanie wydaje się sensowniejsze, skoro za pieniądze na bilet lotniczy można zatrudnić jedną miejscową osobę na cały rok. Pomogliśmy temu domowi rok temu kwotą 4 tys. dolarów, mam nadzieję, że i tym razem nie będzie gorzej. Dzieci z Polski, Syrii, Boliwii, Tanzanii czy z innego kraju, to i tak zawsze dzieci, dlatego i tym razem proszę Was o hojność. Zobaczcie co jest napisane na ścianie budynku domu samotnej matki. Jak zawsze po wpłaceniu pieniędzy na konto fundacji pod hasłem DAROWIZNA DOM proszę o sms do mnie na 608 752 142 z info ile poszło…wskazane, ale niekonieczne.

W imieniu tych kobiet i dzieci z góry za pomoc dziękuję.

ks. Tomasz Kancelarczyk

Ps. Oczywiście jeżeli się znajdzie osoba chętna do wolontariatu to będziemy kombinowali, aby ją tam wyprawić. Preferowana jest kobieta z minimalną znajomością języka hiszpańskiego i zamiarem przynajmniej rocznego pobytu w Boliwii. Kontakt w tej sprawie pod numerem telefonu podanym wyżej.

Pss. Poszukajcie jakie to są słowa – Mt 25,40.

Psss. Siostra Teresa z folderem Fundacji Małych Stópek.

ul. Św. Ducha 9, 70-205 Szczecin

przelewy krajowe nr konta: 13 2030 0045 1110 0000 0231 0120 w tytule przelewu: DAROWIZNA DOM

przelewy zagraniczne: SWIFT (BIC): PPABPLPK / IBAN: PL13 2030 0045 1110 0000 0231 0120 w tytule przelewu: DAROWIZNA DOM

Inne formy płatności https://fundacjamalychstopek.pl/dzialaj-2/