Niech pani zostawi w szpitalu

Niech pani zostawi w szpitalu

Dzisiaj trafiła do mnie prośba o pomoc pewnej kobiecie, matki dwójki dzieci. Chodziło o pomoc materialną. W rozmowie telefonicznej dowiedziałem się o jej bardzo trudnej sytuacji, która stała się dramatyczna po poronieniu w szóstym miesiącu ciąży. Gdy okazało się, że jako bezrobotna nie otrzyma z ZUSu pieniędzy na pochówek dzieciątka, zapożyczyła się gdzie tylko było to możliwe.

Szukając pieniędzy na pogrzeb zastukała także do Opieki Miejskiej, tam usłyszała od jednej z urzędniczek – „niech pani zostawi w szpitalu”. Powiedziała to tak bezosobowo, jakby TO nie było dzieckiem. W odpowiedzi usłyszała od zrozpaczonej kobiety – „jak to? Mam zostawić w szpitalu moje dziecko, aby potraktowali je jak odpad medyczny?” Nie było pieniędzy, nie było pomocy, nie było współczucia tylko poruszenie ramion i zdziwienie. Na całe szczęście sąsiedzi i znajomi z litości pożyczali jej po 50, 100 zł i tak uzbierała potrzebne 2300 zł. Za pogrzeb już zapłaciła, ale zakład pogrzebowy zgodził się zwrócić jej pieniądze, oczywiście jeżeli zapłaty dokona fundacja.

Każdy, kto chce dołączyć do zbiórki na pogrzeb dzieciątka, może to zrobić wysyłając pieniądze na konto fundacji, a do mnie na mój tel. 608 752 142 info ile poszło, co jest wskazane, ale niekonieczne. Hasło przelewu DAROWIZNA POGRZEB

ks. Tomasz Kancelarczyk

PS Szkoda, że nie miałem z tą Panią kontaktu wcześniej. Pieniądze z ZUSu były do uzyskania, ale oczywiście nikt tam jej nie doradził jak to ma zrobić.

ul. Św. Ducha 9

70-205 Szczecin

przelewy krajowe nr konta: 13 2030 0045 1110 0000 0231 0120 w tytule przelewu: DAROWIZNA POGRZEB

przelewy zagraniczne: SWIFT (BIC): PPABPLPK / IBAN: PL13 2030 0045 1110 0000 0231 0120 w tytule przelewu: DAROWIZNA POGRZEB