Mamy takie miejsce…

…w którym znajdują się obrazy błogosławionych i świętych. Osób, które nas inspirują, nieraz zawstydzają, uczą pokory, a nade wszystko są szczególnie bliskie nam, obrońcom życia 👣. Niewątpliwie jedną z takich postaci jest św. Joanna Beretta Mola, której wspomnienie właśnie dziś obchodzimy 😇.

Trzeba przyznać, że była niezwykle kobieca – delikatna, wrażliwa i ofiarna, a przy końcu swego życia wprost heroiczna. Św. Beretta Mola dała piękne świadectwo o tym, że życie każdego dziecka jest darem ❤️ Wbrew różnym trudnościom, z którymi przyszło jej się zmierzyć, potrafiła w zadziwiający sposób pokładać ufność w Bożej Opatrzności…

Żona, matka, lekarka – wykształcona, zaradna, zawsze gotowa, aby pomóc. Patronka dzisiejszego dnia była odważną, utalentowaną kobietą, która dbała o własny rozwój, zawsze jednak w duchu służby na rzecz bliźnich i dobra społecznego. Jej świętość objawiła się w pełni na drodze małżeńskiej i rodzinnej. Oddała swoje własne życie, za życie czwartego dziecka. Miała wtedy niecałe 40 lat.

Mąż po śmierci ukochanej żony powiedział: “aby zrozumieć jej decyzję, trzeba pamiętać o jej głębokim przeświadczeniu – jako matki i jako lekarza – że dziecko, które w sobie nosiła, było istotą, która miała takie same prawa, jak pozostałe dzieci, chociaż od jego poczęcia upłynęły zaledwie dwa miesiące”.

16 maja 2004 r. Jan Paweł II ogłosił Joannę Berettę Mollę świętą. Nadał jej wyjątkowy tytuł „świętej matki rodziny”. W ten sposób Ojciec Święty oddał hołd wszystkim matkom na całym świecie, podkreślając ich szczególny, niezastąpiony wkład w kształtowanie dzieci i młodzieży.

Św. Joanno Beretto Mola, naucz nas kochać. Naucz służyć bliźnim na wzór chrystusowy.Św. Joanno Beretto Mola módl się za nami❗ 🙏