Syrkowicka przystań

Kobiety, które znajdują się pod opieką Fundacji Małych Stópek przyjmują od nas pomoc, bo wierzą że mogą liczyć na wsparcie nie tylko do narodzin dziecka, ale również na długo po. Wiele z nich ma za sobą trudne doświadczenia związane z odrzuceniem przez rodzinę i najbliższych, a bywa, że również przemocowe.

Myśli o aborcji towarzyszyły im długo i bardzo potrzebna im była zmiana otoczenia – wyrwanie z tzw. środowiska aborcyjnego. Rozumiejąc przez co przechodzą nasze podopieczne oraz wychodząc naprzeciw ich potrzebom, tworzymy dla nich bezpieczną przystań.

Syrkowice to niewielka i zaciszna wieś, idealne miejsce dla powstania domu tymczasowego zarówno dla kobiet oczekujących rozwiązania jak i tych z dziećmi, szukających stabilizacji. Będzie to dom, w którym znajdą spokój, zbiorą siły, aby stanąć na nogi i ruszyć dalej jako dojrzałe do macierzyństwa kobiety z planem na własną, lepszą przyszłość.

Tylko w ostatnich tygodniach ruszyły w domu prace remontowo-porządkowe. Pracownicy Fundacji raz z wolontariuszami osobiście przeprowadzili generalne sprzątanie na zewnątrz i w środku budynku. 10 pokoi zostało odświeżonych, wyłożonych wykładziną, wyposażonych w łóżka oraz proste, ale funkcjonalne meble. Powstała kuchnia tymczasowa, a w korytarzu kącik wypoczynkowy. Dom na dziś mógłby przyjąć 21 osób, a na czerwiec planujemy kolejne prace. Zrobimy elewację budynku, remont dachu, a na wyrównanej już w ogrodzie ziemi, powstanie plac zabaw dla dzieci.

Mając jednak na względzie, że wciąż brakuje również miejsc wypoczynkowych, dostosowanych do osób z niepełnosprawnością intelektualną, chcemy aby takim miejscem został właśnie dom w Syrkowicach. Bardzo chcielibyśmy wziąć się za organizację turnusów, dopasowanych do potrzeb takich osób.

Ile zrobimy i w jakim czasie? Pokaże czas i zebrane na ten cel środki. Mamy nadzieję, że pomożecie!

Zespół FMS

👣