Jego świat

Jego świat

„Czy pan będzie moim wujkiem?” – takie słowa usłyszałem od synka beneficjentki Fundacji Małych Stópek. Przyjechałem do jej mieszkania, aby ocenić zakres prac remontowych łazienki, która teraz jest jedną, wielką ruiną. Nieco zakłopotany, odpowiedziałem chłopcu: „Tak, oczywiście będę twoim wujkiem.”. W odpowiedzi na to 6-latek podszedł do mnie i mnie objął. To było bardzo dla mnie wzruszające, a zarazem wprawiło w konsternację, bo nie wiedziałem jak mam się zachować.

Pomyślałem sobie o moim wujku Sergiuszu, do którego przychodziłem z bratem prosząc o ,,rybaka” (5 zł) na lody. Kierowany wspomnieniami zadałem dziecku pytanie o czym marzy, oczekując, że usłyszę o słodkościach, grach, zabawkach. Jednakże on odpowiedział, że marzy o takim wysokim łóżku z biurkiem, półkami i szafą, aby miał swój świat.

Rzeczywiście w tym małym pokoju, który dzieli z mamą, potrzebuje swojego świata. W tym momencie zrozumiałem, że priorytetem nie jest łazienka, na którą potrzebuję 10 tysięcy złotych, ale to piętrowe łóżko za 1500zł, ono jest najważniejsze. W tym dniu byłem jeszcze w kilku mieszkaniach naszych podopiecznych i starłem się spojrzeć na ich mieszkania oczami dziecka. Wiem, że i tam są potrzebne takie mebelki. Dzieciakom nic nie obiecywałem ale byłoby wspaniale aby i one otrzymały …swój świat.

Jeżeli ktoś z Was będzie chciał wysłać na konto fundacji jakiś grosz na ten cel, to proszę o sms na mój tel. 608752142 z info ile poszło, co jest wskazane ale nie konieczne.

ks. Tomasz Kancelarczyk

PS. Moje marzenie z dzieciństwa taki kącik.

PSS. Moje marzenie o łóżku na górze spełniło się …w wojsku.

Fundacja Małych Stópek👣

ul. Św. Ducha 970-205 Szczecin