„Zrobiłem tak jak ksiądz powiedział, no i mam problem…”

Kilka miesięcy temu rozmawiałem z księdzem Jerzym z Caritas, który przyjechał z Kazachstanu. Dowiedziałem się wiele o jego działalności, nad którą nie będę się tu teraz rozwodził, bo byłoby tego dużo. Długo rozmawialiśmy na temat pro-life. Niestety tam, gdzie posługuje, sprawa aborcji również jest ogromnym problemem.

Według jego rozeznania to bieda jest głównym powodem, dla którego że młode kobiety rozważają zabicie swojego dziecka. Moja rada dla niego była taka: „…najpierw odwódź od tego, obiecaj co trzeba, a potem szukaj rozwiązań. To tak jak z ojcami nienarodzonych dzieci. Nie mają mówić: <<urodzisz jak zdobędę środki na utrzymanie>>, ale: <<Będzie dobrze, zdobędę środki na życie.>>.

Dzisiaj ksiądz Jerzy dzwoni do mnie i mówi: <<Zrobiłem jak ksiądz mi powiedział i udało się, bo aż cztery kobiety mnie posłuchały. Niestety brakuje mi już finansów na pomoc. Dałby ksiądz radę mnie wesprzeć?>> Odpowiedziałem mu, że ja sam to pomogę niewiele, ale poproszę darczyńców Fundacji Małych Stópek to na pewno się uda.

Chodzi o kwotę 15 tyś zł. W Polsce nie wystarczyłoby na pomoc jednej kobiecie, a co dopiero czterem. Wierzę, że szybko te pieniądze uzbieramy. Kto się do tego przyłoży proszę, aby w tytule wpisał DAROWIZNA CIĄŻA , a do mnie na mój tel. 608 752 142 info ile poszło, co jest niekonieczne ale wskazane.

Ks. Tomasz Kancelarczyk

PS. A dlaczego to zdjęcie? Przeglądając materiały działalności tamtejszego Caritas zrozumiałem jak dużym wyczynem jest dla nich zakup węgla na zimę dla najuboższych, więc nic dziwnego, że kompleksowa pomoc kobiecie w ciąży jest dla nich takim problemem.

Fundacja Małych Stópek ul. Św. Ducha 9

przelewy krajowe nr konta: 13 2030 0045 1110 0000 0231 0120