Potrzeba „Tak nieWiele”

Potrzeba „Tak nieWiele”

Od wielu lat jestem związany z Moryniem, pięknym miasteczkiem w zachodniopomorskie, w którym to zachował się wieniec średniowiecznych murów. Zachował się niemalże w całości, a to niemalże to jedno miejsce, wydawałoby się wyrwa w murze, gdzie stoi Dom Opieki Społecznej dla osób z niepełnosprawnością intelektualną. Niegdyś przed wojną był tu dom dziecka zbudowany przez berlińskiego prawnika.

Za czasów mojej posługi w parafii w Moryniu, byłem częstym gościem tego domu. Zawsze fascynowały mnie rozmowy z jego niepełnosprawnymi mieszkańcami. Nawet po wyprowadzce z tego miasteczka pozostałem z nimi w kontakcie. Od czasu do czasu odwiedzam ich i  rozmawiam o codziennych problemach.

Rok temu siostrze dyrektor tego domu zaproponowałem, że z ramienia Fundacji Małych Stópek sporządzę dla wszystkich mieszkańców tego domu świąteczny prezent. Przyznam szczerze, że bardzo obawiałem się listy z życzeniami świątecznymi, które miała mi nadesłać siostra.  Gdy to już nastąpiło spojrzałem na spis prezentów świątecznych, uśmiechnąłem się i pomyślałem w duchu: „Przecież to tak niewiele.”. Przeważnie rodzice drżą na zapowiedź listu dziecka do świętego Mikołaja. Obawiają się że nie sprostają pragnieniom swojej pociechy. To co zobaczyłem na tej liście, było dalekie od przedświątecznych doświadczeń rodziców. Każde z tych życzeń osób z niepełnosprawnością intelektualną było wyrazem ich radości z życia i tego, że nie potrzebują wiele, aby się cieszyć, mieć święta… aby było Boże Narodzenie.

Waldek lat 20 – kapcie,

Zosia l. 32 – sweterek,

Kuba l.27 – koszulka,

wiatraczek, czekolada i tym podobne skromne rzeczy, o które zdrowe dzieci raczej nie proszą. Na ich liście jest za to laptop, gra komputerowa, playstation czy hulajnoga elektryczna. Wspomnianą już listę umieściłem na portalu społecznościowym, dając szansę moim bliższym i dalszym znajomym, aby wykazali się wrażliwością na te skromne pragnienia osób z DPS.

Każdego z nich poprosiłem, aby po wybraniu prezentu, wysłał do mnie sms, tak abym mógł go już skreślić z lity i to był mój błąd. Przez następne długie nocne godziny odbierałem informacje i szybko korygowałem internetową listę. Już następnego dnia przed południem miałem deklaracje zakupu 270 prezentów dla 270 podopiecznych. Od razu przyszłą mi taka myśl: Tylko tyle? Dlaczego by nie pójść dalej?

Dlatego też w tym roku FMS stworzyła specjalną stronę internetową na której wszystkie domy pomocy społecznej w całym kraju będą mogły umieścić świąteczną listę życzeń swoich niepełnosprawnych podopiecznych. Jestem przekonany, że nie zabraknie także i tysięcy wrażliwych, otwartych serc ludzi, którzy wejdą na stronę www.takniewiele.com, wyrażą chęć sporządzenia prezentu i przesłania go na adres danego domu pomocy społecznej.

Mam nadzieję, że sporządzający te skromne prezenty sami zrozumieją, jak niewiele potrzeba, aby być szczęśliwym, a najlepszym tego dowodem są właśnie osoby z niepełnosprawnością intelektualną, które tak często są wykluczane w naszym społeczeństwie.

ks. Tomasz Kancelarczyk
Prezes Fundacji Małych Stópek