Konkurs na szopkę Bożonarodzeniową

Konkurs na szopkę Bożonarodzeniową

Rozmowa z jury o konkursie plastycznym 2021

Dr hab. Wiesława Markiewicz, prof. AS. Mieszka w Szczecinie, tam też ukończyła Państwowe Liceum Sztuk Plastycznych. Studiowała na Wydziale Sztuk Pięknych UMK w Toruniu uzyskując dyplom z wyróżnieniem artystycznym w pracowni Malarstwa prof. Stanisława Borysowskiego w 1982 roku. Jest członkiem Związku Polskich Artystów Plastyków i Stypendystką Ministra Kultury i Sztuki. Kierowała pracownią Malarstwa i Rysunku na kierunku Grafika i Architektura Wnętrz w Wyższej Szkole Sztuki Użytkowej, obecnie w Akademii Sztuki w Szczecinie. Zrealizowała ponad 40 wystaw indywidualnych. Brała udział w ponad stu wystawach zbiorowych, plenerach i sympozjach. Prace jej znajdują się w zbiorach oficjalnych i prywatnych w kraju i za granicą. W roku … otrzymała główną nagrodę w konkursie: „Konik Morski”. Kierowała wieloma plenerami studentów w WSSU i Akademi Sztuki w Szczecinie. Uczestniczyła w międzynarodowych spotkaniach artystów w Marianowie. Uczestniczka projektu „Marianowska Droga Krzyżowa”.

Prof. Andrzej Tomczak Urodził się 11 listopada 1941 roku w Żerkowie. Studia w PWSSP w Poznaniu. Zajmuje się malarstwem, rysunkiem, scenografią, grafiką użytkową. Autor tekstów poetyckich. Posiada wiele realizacji z zakresu plakatu, ilustracji, grafiki książkowej, znaków, wystawiennictwa, scenografii teatralnej i TV. Członek Związku Polskich Artystów Plastyków. Zorganizował ponad 50 wystaw indywidualnych, uczestnik licznych wystaw w kraju i zagranicą, między innymi: Warszawa, Kraków, Katowice, Kielce, Poznań, Piła, Szczecin, Szczecinek, Toruń, Alytus – Litwa, Burgas – Bułgaria, Ryga – Łotwa, Mikołajewsk – Ukraina, St. Luis, Boston, Chicago – USA, São Paulo – Brazylia, Midllesbrough, Cleveland – Anglia, Schwerin, Bremenhaven, Glückstadt, Greifswald, Düsseldorf, Kolonia, Neuzelle, Rostock Schloss, Bröllin, Lassan – Niemcy, Brande, Århus, Grenaa – Dania, Posidonia – Syros, Grecja. Laureat nagród i wyróżnień w dziedzinie plakatu, rysunku i ilustracji. Trzykrotny zdobywca Złotego Ex Librisu. Odznaczony Złotą Odznaką Związku Polskich Artystów Plastyków, Złotą Honorową Odznaką Gryfa Zachodniopomorskiego i Odznaką Przyjaciel Dzieci. Laureat Nagrody Artystycznej Miasta Szczecina w 2008 r. Laureat Nagrody Stowarzyszenia Dziennikarzy RP w Szczecinie 2019. W 2021 roku otrzymał nagrodę Marszałka Województwa Zachodniopomorskiego Pro Arte.

Uczestnik i kurator wielu plenerów, warsztatów i sympozjów w kraju i zagranicą. Współtwórca i kurator artystyczny Międzynarodowych Spotkań Artystów w Marianowie. Pomysłodawca, kurator artystyczny i uczestnik międzynarodowego projektu „Marianowska Droga Krzyżowa”. Uczestnik międzynarodowego projektu Transit: „From where to where”. Współzałożyciel, wieloletni dziekan Wydziału Architektury Wnętrz i Grafiki Wyższej Szkoły Sztuki Użytkowej w Szczecinie. Kierował Pracownią Projektowania Znaku i Identyfikacji Wizualnej w WSSU i w Akademii Sztuki w Szczecinie. Profesor, współtwórca Akademii Sztuki w Szczecinie, kierownik katedry grafiki projektowej. Honorowy obywatel Gminy Marianowo oraz Miasta i Gminy Golczewo.

Do konkursu zapraszamy uczniów klas 1-8 szkoły podstawowej

Formy udziału w konkursie:
1. Praca wykonana na brystolu (kredką, ołówkiem, farbami itp.).
2. Forma manualna (wykonana z gliny, modeliny, papieru itd.).
3. Przy pomocy programów komputerowych.

UWAGA! Nie zapomnij do swojej pracy dodać zgody rodziców!!! Pobierz ze strony fundacji plik (klauzula-RODO), wydrukuj i podpisz i wyślij wraz z pracą.(cztery załączniki) Prace wykonane pierwszą metodą wysyłamy na adres fundacji Fundacja Małych Stópek ul. Świętego Ducha 9, 70-205 Szczecin z dopiskiem „Konkurs plastyczny pt.: SZOPKA BOŻONARODZENIOWA”.

Prace wykonane drugą i trzecią metodą wysyłamy na adres: bozaszopka@gmail.com Wszystkie informacje znajdują się na stronie Fundacji Małych Stópek. Link poniżej: https://fundacjamalychstopek.pl/2021/…

Powodzenia!
Z Panem Bogiem ks. Marek Brożyna SAC Oberżyna Studio wraz z Fundacją Małych Stópek i Sekretariatem ds. Apostolstwa Księży Pallotynów w Częstochowie.