Close this search box.
Close this search box.
Picture of Fundacja Małych Stópek

XVIII Marsz dla Życia przeszedł ulicami Szczecina

XVIII szczeciński Marsz dla Życia przeszedł ulicami miasta w niedzielę 8 maja. Po dwóch latach przerwy Obrońcy Życia znów wyszli na ulicę stolicy Pomorza Zachodniego, aby świadczyć o wartości życia człowieka od poczęcia do naturalnej śmierci. W tym roku hasło manifestacji brzmiało „Wybierz Życie”, które w swoim znaczeniu mocno nawiązywało do sytuacji na Ukrainie.

Jak można domagać się sprawiedliwości, jednocześnie godząc się na niesprawiedliwość wobec najbardziej bezbronnych istot ludzkich. Jak można domagać się poszanowania życia obywateli Ukrainy, jednocześnie gardząc życiem nienarodzonych – tłumaczył ks. Tomasz Kancelarczyk, prezes Fundacji Małych Stópek i organizator marszu. – Ta sprzeczność w nas prędzej czy później prowadzi do sprzeczności poza nami. Bez pokoju w sercu, będzie wojna.

Uczestnicy szczecińskiego marszu ponieśli biało-czerwone flagi oraz kolorowe banery z hasłami „pro-life” z poprzednich marszy. W tłumie można było także dostrzec, przepisaną na materiał przez uczniów wielu szkół w Polsce (Szczecin, Waniorowo, Chwarstnica, Stargard, Gryfice, Świnoujście, Pyrzyce, Aleksandrów Kujawski, Świecie, Tłuszcz, Radzyń Podlaski, Gościszów, Strawczyn, Białobrzegi) encyklikę „Evangelium Vitae” św. Jana Pawła II.

W wydarzeniu wzięło udział wiele rodzin z małymi dziećmi, a także młodzież i osoby starsze.

Uważam, że poszanowania do wartości życia należy uczyć już od maleńkości – tłumaczy pani Justyna, która na marsz wybrała się wraz z mężem i dwójką dzieci – Poza tym jest to również sposób, w który możemy pokazać naszą radość z życia, które otrzymaliśmy oraz wdzięczność za życie naszych dzieci, największego daru jaki mogliśmy otrzymać.

To co organizatorzy uważają za największy sukces tego wydarzenia to ogromna radość z życia, którą jego uczestnicy pokazali idąc w marszu.

Tegoroczny szczeciński Marsz dla Życia w swojej formie, treści i postawie jego uczestników był manifestacją życia, piękna i dobra – dodaje ks. Kancelarczyk. – Radosne okrzyki były świadectwem, że ci wszyscy ludzie od najmłodszego do najstarszego wybierają życia.

Marsz zakończył się jak zawsze pod Bazyliką Archikatedralna pw. św. Jakuba Apostoła i Mszą Świętą podczas której była możliwość podjęcia duchowej adopcji dziecka poczętego.

Ks. Tomasz Kancelarczyk wraz z zespołem Fundacji Małych Stópek dziękuje wszystkim uczestnikom marszu za ich udział i piękne świadectwo dla obrony życia!