Close this search box.

I Marsz Papieski

❗Za nami I MARSZ PAPIESKI❗
Piękny, wymowny, wzruszający… ❤
Jako organizatorzy jesteśmy bardzo podbudowani i dumni, ale nie mocą organizacji czy technicznych możliwości…a ogromnym, ludzkim przejawem solidarności z Janem Pawłem II 🙏😊
To było piękne świadectwo – szczecinianie tak licznie spotkali się razem, by wyrazić bliskość z Ojcem Świętym. Tak wielu z Was pragnie realizować wskazania Papieża Polaka i poważnie bierze sobie do serca Jego nauczanie.
W trakcie marszu ponieśliśmy wizerunek Papieża Polaka oraz 70 metrowy napis – słowa, które z wielką troską skierował do nas na początku pontyfikatu – „Nie lękajcie się, otwórzcie, otwórzcie na oścież drzwi Chrystusowi”. Uczestnicy trzymali także znicze oraz prywatne zdjęcia z wizerunkiem papieża. W trakcie pochodu wspólnie śpiewaliśmy ulubione pieśni św. Jana Pawła II i słuchaliśmy nagrań z pielgrzymek.
Pod figurą św.JPII na Jasnych Błoniach, pomodliliśmy się za wstawiennictwem naszego Rodaka, odmawiając litanię do św. Jana Pawła II oraz modlitwę w intencji rodzin. Wysłuchaliśmy również dwóch szczególnych przemówień ☝️
👉 z 11 czerwca 1987r, które Ojciec Święty skierował do mieszkańców Szczecina właśnie tu, na Jasnych Błoniach
👉 z 2 czerwca 1979 r z Placu Zwycięstwa z Warszawy
Na koniec wydarzenia, metropolita szczecińsko-kamieński ks. abp. Andrzej Dzięga, podzielił się własnymi wspomnieniami z papieskich pielgrzymek, zachęcił do obrania drogi pod prąd, jak czynił to św. Jan Paweł II i pobłogosławił uczestników.
Wszystkim bardzo dziękujemy za pomoc, zaangażowanie i tak liczny udział w Marszu Papieskim❗❗❗ Szczególne podziękowania kierujemy dla Bartłomiej Ilcewicz za współorganizację wydarzenia 👏👍🤝
Spuścizna św. Jana Pawła II jest ogromna. Mamy potężnego orędownika w Niebie i…nie lada zadanie, tu na ziemi, aby jako Polacy nie zaprzepaścić Jego dziedzictwa.