Close this search box.
Close this search box.
Picture of Fundacja Małych Stópek

Jedna z wielkopiątkowych spraw.

Przyznam się, że kiedyś bazując na tym co usłyszałem od osób trzecich, miałem złe zdanie o pracownikach opieki społecznej. Raczej kojarzyłem ich z bezdusznymi urzędniczkami wykonującymi polecenia litery prawa. Dziś po raz kolejny doświadczyłem tego, że tak nie jest. Rano po powrocie ze spowiadania spojrzałem na mój telefon z licznymi nieodebranymi połączeniami. Jak później się okazało wiele z nich było w tej samej sprawie, właśnie od pań z opieki społecznej. Mianowicie, przejęte losem pewnej rodziny szukały dla nich ratunku …u mnie, a ja szukam go u Was. Otóż małżeństwo z pięciorgiem dzieci mieszka w jednym 20-to metrowym pokoju. Najstarsze dziecko chodzi do 5 klasy podstawówki, najmniejsze ma zaledwie kilka miesięcy. Ich ojciec pracuje jak może ale będąc wątłego zdrowia niewiele może. Jego żona pracuje ale przy dzieciach, co jest zrozumiałe. Na dodatek właściciel tego ,,apartamentu” wypowiada im zamieszkanie. W tym pokoju żadne dziecko nie ma swojego kąta, a wieczorem po rozłożeniu łózek i materacy ledwo można przejść. Panie z opieki niemalże błagały aby im pomóc, bo to dobra rodzina bez żadnych patologii, grzeczne dzieci dobrze wychowywane, po prostu ich problemem jest choroba i bieda. Już rozmawiałem z tym małżeństwem i obiecałem pomoc w zapłaceniu kaucji i kilku miesięcy opłat za nowe mieszkanie. Zdajecie sobie sprawę, że wynajęcie tego mieszkania to będzie dopiero problem, gdyż hasło ,,pięcioro dzieci” zniechęca wynajmujących. Jednakże kto może niech pomoże wpłacając na konto fundacji z tytułem przelewu DAROWIZNA RODZINA, a do mnie na mój tel. 608752142 sms z info ile poszło co jest wskazane ale oczywiście niekonieczne.

Ks. Tomasz Kancelarczyk

PS. Mam nadzieję, że te dzieci którym pomagamy wyrosną na mądrych i dobrych ludzi.
PSS. Plan pań z opieki jest taki aby bardzo mocno im pomóc w otrzymaniu mieszkania socjalnego …to jest dobry plan.

ul. Świętego Ducha 9

przelewy krajowe
nr konta: 13 2030 0045 1110 0000 0231 0120

Tytuł przelewu: DAROWIZNA RODZINA

przelewy z zagranicy
SWIFT (BIC): PPABPLPK
IBAN: PL 13 2030 0045 1110 0000 0231 0120
BLIK, PayPal, wpłata Online:
Przekaż datek https://fundacjamalychstopek.pl/wspieram
Dołącz do grona obrońców życia człowieka

*Zdjęcie nie przedstawia tej rodziny.