Close this search box.
Close this search box.

O Boże, ty jesteś w ciąży

Tak oto zareagował pan Maciej, zatrudniający na byle umowę kobietę do opieki nad niepełnosprawnymi osobami.

Całkiem przypadkiem zauważył jej ciążowy brzuszek, skrzętnie przez nią ukrywany z obawy o utratę pracy, a co za tym idzie także zamieszkania w miejscu pracy i straty środków do życia. Młoda kobieta w ciąży myślała, że ma już za sobą najgorsze poprzez ucieczkę od osób, które wymuszały na niej przerwanie ciąży.

O sprawie poinformował mnie sam pan Maciej, który z nieukrywanym zażenowaniem mówił o swoich kłopotach finansowych i niemożności dłuższej pomocy swoje pracownicy, a chodzi przede wszystkim o zamieszkanie. Miejscem w naszym Domu Małych Stópek niestety nie dysponujemy. Opieka nie da skierowania do innego domu samotnej matki, bo przecież jest jej rodzina, a poza tym ja sam od opieki dzisiaj miałem dwie prośby o miejsce w naszym domu. A to, że ta rodzina jest zagrożeniem dla niej i dla jej dziecka, to już ich nie będzie interesowało, bo to się nie mieści w wytycznych prawnych. Wiem, że tak jest przy całej życzliwości i zaangażowaniu pań z opieki społecznej.

Pozostało wynajęcie choćby najmniejszego lokum, co dzisiaj jest trudne, a jak możliwe to bardzo drogie. 1500 zł. za małą klitkę będzie sukcesem. Rok wynajmu i już wiemy, ile potrzeba kasy do uzbierania. Ja nie mam serca pozostawić tej kobiety bez pomocy, dlatego o nią proszę Was, poprzez prośbę o wpłatę na konto fundacji z tytułem DAROWIZNA CIĄŻA, a do mnie smsem na tel. 608 752 142 info ile poszło, co jest wskazane, ale niekonieczne.

Ks. Tomasz Kancelarczyk

PS. Dzisiejszy dzień to naprawdę worek, z którego wysypały się takie oto perełki. Znajdziecie je na stronie Fundacji Małych Stópek czy też Bractwa Małych Stópek.

ul. Świętego Ducha 9

Przelewy krajowe
nr konta: 13 2030 0045 1110 0000 0231 0120
Tytuł przelewu: DAROWIZNA CIĄŻA

Przelewy z zagranicy
SWIFT (BIC): PPABPLPK
IBAN: PL 13 2030 0045 1110 0000 0231 0120

BLIK, PayPal, wpłata Online:
Przekaż datek https://fundacjamalychstopek.pl/wspieram

Dołącz do grona obrońców życia człowieka

„…każdy dzień jest dobry, by bronić życia”.

Zespół FMS