Close this search box.
Close this search box.
Picture of Fundacja Małych Stópek

To będzie ślub

Wiem, że można się pomylić, ale ten po mojej lewej to Ukrainiec, Jarosław. Człowiek któremu ufam jak bratu.

To on 6 lat temu przyjechał do Polski, aby całą roczną wypłatę przeznaczyć na remont w drohobyckim szpitalu, dzięki czemu pozwolono mu tam otworzyć …Okno Życia. Stać byłoby Ciebie na taką ofiarę? Bo mnie chyba nie.

Za tydzień jadę na Ukrainę na jego ślub, który będzie miał w trakcie wojskowego urlopu. Jest saperem. A, że na ślub nie wypada pojechać z pustymi rękami, to zabiorę ze sobą dwie palety mleka dla ukraińskich dzieci. Będzie zadowolony z tego prezentu, gdyż całym sercem pomaga małym dzieciom. Piszę, że zawiozę prezent, ale jeszcze go nie mam, a mam nadzieję, że znajdę ludzi, których jeszcze nie dopadła znieczulica i którzy przeżywają dramat na ukraińskiej ziemi. Kto może niech fundnie paczkę mleka, która kosztuje około 10 zł (to jest cena dla fundacji). Numer konta poniżej, tytuł DAROWIZNA MLEKO, a do mnie na mój tel. 608 752 142 info ile poszło, co jest wskazane, ale niekonieczne. Razem tego będzie z 2000 paczek mleka i tyle pieluch, ile upchamy w naszego Mercedesa Transita.

Ksiądz Tomasz Kancelarczyk

PS. Gdyby nie ten ślub, to bym się nie pakował na Ukrainę, bo po co, żeby się lansować? Tak jakby nie było ludzi od transportu.
PSS. Ciekawostką jest to, że będę uczestniczył w liturgii Kościoła greckokatolickiego, oczywiście jako koncelebrans, czyli przy ołtarzu obok ichniejszego księdza.
PSS. Coś więcej o Jarosławie umieszczam na końcu, pod namiarami na konto fundacji.

ul. Świętego Ducha 9

Przelewy krajowe
nr konta: 13 2030 0045 1110 0000 0231 0120
Tytuł przelewu: „DAROWIZNA MLEKO”

Przelewy z zagranicy
SWIFT (BIC): PPABPLPK
IBAN: PL 13 2030 0045 1110 0000 0231 0120

BLIK, PayPal, wpłata Online:
Przekaż datek https://fundacjamalychstopek.pl/wspieram

Dołącz do grona obrońców życia człowieka

Jarosław był na wojnie z Rosją już w 2014 roku, wtedy kiedy zajęli im Krym. Na froncie przeżył nawrócenie, które miało dość gwałtowny przebieg. Otóż, gdy biegł do wyznaczonych okopów usłyszał głos… „Jarosław, ty tam nie biegnij, biegnij gdzie indziej”. Jarosław pomyślał, że albo zwariował albo Ruscy puścili gaz i on ma teraz omamy. Nie pobiegł tam, gdzie jak się okazało spadło tyle bomb, że on do dowódcy powiedział, że gdyby tam był to po nim pozostałyby tylko buty. Dowódca ze zrozumieniem stwierdził, że butów też by nie było. To był przełom w jego życiu. Zaczął się modlić zarówno za Ukraińców jak i za Rosjan.

25 lutego 2022 roku zadzwonił do mnie i powiedział – „Ksiądz jak u nas ma nie być wojny, skoro my Ukraińcy zabijamy tyle nienarodzonych dzieci? Ukraina musi się nawrócić”.

„…każdy dzień jest dobry, by bronić życia”.

Zespół FMS