Close this search box.
Close this search box.

W koloratce czy bez?

Było po trzeciej niedzielnej Mszy, którą w zastępstwie chorego księdza, odprawiałem w wiosce koło Drawna, gdy odebrałem telefon od mieszkanki Domu Małych Stópek.

Okazało się, że ma wypis ze szpitala, gdzie kilka dni wcześniej urodziła dziecko. Problem był w tym, że wspomniane wyjście ze szpitala, miało mieć miejsce dzień później i wyjątkowo w tym czasie nie było w domu osoby mobilnej, która by ją wraz z dzieciątkiem przywiozła. Spojrzałem na GPS i wyskoczyło mi 120 km i prawie 2 godziny jazdy wiejskimi drogami, ale nie to było dla mnie problemem.

Zastanawiałem się nad jednym – czy do szpitala mam wejść z koloratką czy bez? Najpierw chciałem bez, ale zaraz pomyślałem sobie, że jak mnie ktoś rozpozna, o co nietrudno i zobaczy, że ja ksiądz ukrywam to, że jestem księdzem niosącym z porodówki dziecko, to będzie znaczyło jedno, no wiadomo co, że to moje dziecko. Więc postanowiłem, że będę w koloratce, tak na legalu. Było trochę spojrzeń, ale raczej takich ze znakiem zapytania, jako zagwozdka, ale na pewno nie jako podejrzenie.

Ks. Tomasz Kancelarczyk, ten od małych stópek.

PS. Chłopczyk przepiękny, zresztą jak wszystkie dzieci.

PSS. Od Waszej pomocy zależy, ile kobiet w ciąży będziemy mogli przyjmować do takich domów jak ten. Jak tylko uzbieramy potrzebną kwotę otwieramy następny, a może i następny.

PSSS. Jak ktoś z Was zdecyduje się na wysłanie pieniędzy na konto fundacji proszę o sms z info ile poszło na mój tel. 608 752 142, co oczywiście jest wskazane, ale niekonieczne.

ul. Świętego Ducha 9

Przelewy krajowe
nr konta: 13 2030 0045 1110 0000 0231 0120
Tytuł przelewu: DAROWIZNA DOM

Przelewy z zagranicy
SWIFT (BIC): PPABPLPK
IBAN: PL 13 2030 0045 1110 0000 0231 0120

BLIK, PayPal, wpłata Online
Przekaż Datek https://fundacjamalychstopek.pl/wspieram

„…każdy dzień jest dobry, by bronić życia”.

Zespół FMS