Projekt „Życie jest piękne”

Pierwszy raz w historii fundacyjnych działań edukacyjnych, nasze materiały staną się częścią programu realizowanego w całej szkole podstawowej na wszystkich jej poziomach.

Bo wychowanie w duchu szacunku do każdego życia trzeba zaczynać jak najwcześniej! Dzięki współpracy z Centrum Mocni w Duchu 30 września ruszył przygotowany przez rodziców i nauczycieli łódzkiej Szkoły Podstawowej im. Św. Ignacego Loyoli, pilotażowy projekt „Życie jest piękne”, który w 100% oparty jest na treściach edukacyjnych i formacyjnych powstałych w Fundacji Małych Stópek.

Projekt poprowadzą doświadczeni pedagodzy, przy wsparciu naukowców i opiekunów duchownych. Będzie to kompleksowy program rozwijający uczniów nie tylko intelektualnie, poszerzający ich wiedzę, ale również uwrażliwiający na współczesne problemy etyczne, przy wykorzystaniu materiałów edukacyjnych opartych o nowe technologie, bardzo atrakcyjne dla dzieci i młodzieży (pokazy multimedialne, nowoczesne animacje, aplikacje mobilne).

Projekt rozpoczął się w ostatnim dniu września podczas zawierzenia szkoły na Jasnej Górze. Od tego dnia uczniowie mogą podjąć szkolną „Duchową Adopcję Dziecka Poczętego” (dzieci nie wchodzą w zobowiązanie, są zaproszone do towarzyszenia rodzicom i nauczycielom w modlitwie za rozwijającego się przez 9 miesięcy w brzuchu mamy małego „Janka”). Nasza „Szkoła Pełna Życia” umożliwi dzieciom i młodzieży codzienne odmawianie w szkole „dziesiątki” różańca za dzieci nienarodzone, udział w comiesięcznych Mszach św. „za Janka”, będących okazją do świętowania kolejnych etapów jego rozwoju prenatalnego (edukacja + modlitwa).

Celem tych i wielu innych działań jest atrakcyjna i adekwatna do wieku dzieci edukacja i wychowanie w duchu wdzięczności za WŁASNE ŻYCIE, uwrażliwienie na potrzeby najsłabszych, wzbudzenie zachwytu nad cudem nowego życia (odzwierciedlającego miłość Boga do człowieka) oraz pokazanie pięknej, pełnej radości i wyrzeczeń miłości rodzicielskiej.

W ramach tegorocznego programu, planujemy szczególny nacisk położyć na edukację trzecioklasistów, którzy będą realizować kompleksowy projekt towarzyszenia „Jankowi” i jego rodzinie, podczas zajęć nauczania zintegrowanego.

Uczniowie klasy VI będą zapoznawać się z podstawowymi pojęciami i zagadnieniami z zakresu etyki i nauk społecznych, dotyczącymi ochrony życia, które będą stanowić podwaliny pracy w kolejnych latach. Starsi uczniowie z VII klasy w ramach lekcji biologii będą poznawać tajniki embriologii w oparciu o system rozszerzonej rzeczywistości. Ósmoklasiści zostaną zaproszeni do dyskusji na trudne tematy etyczne, które będą dla nich nie tylko wyzwaniem intelektualnym, ale także językowym, gdyż szkoła prowadzi lekcje w trybie dwujęzycznym.

Więcej informacji o przebiegu projektu:

„…każdy dzień jest dobry, by bronić życia”

Zespół FMS