Close this search box.
Close this search box.
Picture of Fundacja Małych Stópek

XXIII Dzień Papieski – „Jan Paweł II. Cywilizacja życia”

Dziś obchodzimy dzień, w którym szczególnie zagłębiamy się w nauczanie naszego wielkiego Rodaka – św. Jana Pawła II.

Papież Polak jest patronem naszej fundacji, a Jego nauczanie stanowi fundament, do którego nieustannie wracamy. Tegoroczna myśl przewodnia była zarazem hasłem szczecińskiego Marszu dla Życia. Dowiadując się o tak wymownym przesłaniu XXIII Dnia Papieskiego, postanowiliśmy nawiązać właśnie do słów z „Evangelium Vitae”, które dzisiaj mocno wybrzmiewają!

Obrona Życia w szerokim rozumieniu, stanowiła istotny obszar papieskiego nauczania! Bo każde życie jest święte. Pamiętajmy również, że Papież Polak wskazał konkretne środowiska, w których CYWILIZACJA ŻYCIA znajduje swój najbardziej żyzny grunt. Są nimi:
– rodzina
– dzieci
– młodzi

Życzymy sobie i Wam, aby dzisiejszy dzień skłonił do refleksji nad papieskim nauczaniem, szczególnie w wymiarze wartości życia człowieka od poczęcia do naturalnej śmierci. Wszyscy jesteśmy wezwani „aby kochać i szanować życie każdego człowieka oraz dążyć wytrwale i z odwagą do tego, by w naszej epoce, w której mnożą się zbyt liczne oznaki śmierci, zapanowała wreszcie nowa kultura życia, owoc kultury prawdy i miłości” (EV nr 77).

„…każdy dzień jest dobry, by bronić życia”.

Zespół FMS