Close this search box.
Close this search box.

Pralki potrzebne od zaraz

Tchnięty potrzebą chwili, a właściwie rozmowy przed chwilą, wrzucam prośbę o zbiórkę pieniędzy na zakup pralek.

Dokładnie tak – nie pralki, ale pralek. Nader częsty problem braku tego sprzętu w mieszkaniu kobiet samotnie wychowujących dzieci. Najczęściej jest to tam, gdzie jeszcze nie zostały załatwione alimenty, albo nawet jeszcze nie podjęto starań o ich załatwianie. Powiedzmy – świeże sprawy pozostawionych kobiet z dziećmi. Rozumiecie… facet pakuje manatki, wychodzi z domu i nic go nie obchodzi…radź sobie sama kobieto. Tak, jakby te dzieci nie były jego. Pralka się psuje i co? Radź sobie kobieto. Jeszcze częściej pozbawione tego sprzętu AGD są kobiety z dziećmi, które się tułają, przenoszą z miejsca na miejsce w poszukiwaniu lepszej pracy, czy też tańszego mieszkania. Jest tańsze mieszkanie, ale właśnie dlatego tańsze, bo są tylko gołe ściany.

Moja dzisiejsza rozmówczyni powiedziała, że pierze w ręku ubrania dla piątki swoich dzieci. Ktoś powie – „moja babcia też prała ręcznie!”, a ja odpowiem – „mój dziadek to chodził piechotą i miał dziurawe buty, to co ja też mam tak?”.

Dajmy tym dzieciakom trochę normalności. Pamiętam taką kobietę z siódemką dzieci, której kupiliśmy pralkę. Od najstarszej córki ósmoklasistki usłyszałem, że teraz to ona nie wstydzi się chodzić do szkoły, bo jej ubrania ładnie pachną, zresztą też dzięki temu, że ofiarowaliśmy proszek i płyn do płukania.

Nie mogę za każdym razem, kiedy jest taka sprawa prosić Was o pomoc, bo musiałbym to robić niemalże każdego tygodnia. Dlatego wspaniale byłoby mieć kilkanaście pralek pod ręką, czy też taki zasób pieniędzy, aby można je było w każdej chwili kupić, kiedy trzeba je zainstalować gdzieś w Polsce…

Kto może niech pomoże, wysyłając pieniądze na konto fundacji, a do mnie na mój tel. 608 752 142 sms z info ile poszło, co jest wskazane, ale niekonieczne.

ksiądz Tomasz Kancelarczyk, ten od małych stópek.

PS. Jedna pralka to plus/minus 1000 zł.

ul. Świętego Ducha 9

Przelewy krajowe
nr konta: 13 2030 0045 1110 0000 0231 0120
Tytuł przelewu: DAROWIZNA PRALKA

Przelewy z zagranicy
SWIFT (BIC): PPABPLPK
IBAN: PL 13 2030 0045 1110 0000 0231 0120

BLIK, PayPal, wpłata Online
Przekaż Datek https://fundacjamalychstopek.pl/wspieram

„…każdy dzień jest dobry, by bronić życia”.

Zespół FMS