Close this search box.
Close this search box.

Trzeba w nich uwierzyć?

Te słowa usłyszałem od pani Ireny, która prowadzi rodzinny dom dziecka, w którym mieszka dziewięcioro dzieciaków.

Moja obserwacja, a nade wszystko doświadczenie atmosfery tam panującej, raczej skłaniałoby mnie do stwierdzenia, że tak powinno być w każdym domu. Gdybym nie wiedział i nie zwracał uwagi na brak cech wspólnych w ich wyglądzie, to bym powiedział, że to kochająca się rodzina.

Pani Irena z miłości do dzieci, przygarnia je do siebie. Z płomienną radością mówi o krótkim pobycie w jej domu niemowlaka, ale z jeszcze większym entuzjazmem opowiada o szybkim znalezieniu dla dzieciątka rodziny adopcyjnej.

Największym jej zmartwieniem, a zarazem wszystkich dzieci, jest mały metraż niewielkiego domku. Trzy pokoje każdej nocy wypełniają się materacami rozkładanymi na podłodze, aby wszyscy mieli gdzie spać. Oglądając jej mieszkanie pomyślałem sobie, że naprawdę nie ma gdzie tych dzieci umieszczać, że mając co prawda gwarancję wspaniałej opieki, dzieci są kierowane do pani Ireny mimo tak małego metrażu.

Rozwiązane tego problemu okazało się proste, dzięki pomocy hojnego darczyńcy, który ufundował im domek holenderski, w którym zamieszkają cztery dziewczyny. Zobaczcie, tak wygląda ich przyszłe królestwo. Teraz jeszcze w remontowym bałaganie ale już wkrótce…

Do ich zamieszkania potrzeba jeszcze 20 tys. zł na opłacenie prac, które już zostały wykonane tzn. ocieplenie i ogrzewanie. Po prostu powiedziałem pani Irenie: Niech pani robi, ja na pewno znajdę darczyńców”.

Kto może niech pomoże, wpłacając na konto fundacji z tytułem DAROWIZNA RDD, czyli rodzinny dom dziecka, a do mnie na mój tel. 608 752 142 sms z info ile poszło co jest wskazane, ale niekonieczne.

ksiądz Tomasz Kancelarczyk, ten od małych stópek.

PS. Kilka dni temu był wózek dziecięcy dla rodzinnego domu dziecka, dzisiaj to, a już wkrótce ruszamy tak na poważnie z tworzeniem naszego fundacyjnego, rodzinnego domu dziecka.

ul. Świętego Ducha 9

Przelewy krajowe
nr konta: 13 2030 0045 1110 0000 0231 0120
Tytuł przelewu: DAROWIZNA RDD

Przelewy z zagranicy
SWIFT (BIC): PPABPLPK
IBAN: PL 13 2030 0045 1110 0000 0231 0120

BLIK, PayPal, wpłata Online
Przekaż Datek https://fundacjamalychstopek.pl/wspieram

„…każdy dzień jest dobry, by bronić życia”.

Zespół FMS