Close this search box.
Close this search box.
Picture of Fundacja Małych Stópek

Być może nie będziecie chcieli pomóc

Generalnie bohaterkami naszych historii, do których Was zapraszamy, są kobiety skrzywdzone, opuszczone, w związku z czym po prostu należy im pomóc, co też często czynimy i to skutecznie.

Pani na którą trafiłem raczej do takich nie należy. Dużo się o niej nasłuchałem, ale tak w skrócie to troje dzieci, każdy z innym mężczyzną, imprezowy tryb życia, kilka przestępstw na koncie, a teraz ciąża z którą, jak powiedziała, męczyć się nie będzie. Skąd moja wiedza? Od darczyńcy, która ją zna, powiedzmy… tak po sąsiedzku.

O dziwo nie było problemu z kontaktem telefonicznym z nią, który był jakże odmienny od tych, do których jestem przyzwyczajony, gdzie jest trudna rozmowa, łzy i docieranie do sumienia. Ta pani od pierwszych chwil rozmowy wydała mi się cyniczna, co kompletnie zbijało mnie z tropu. Coś w rodzaju: „Czego ode mnie chcesz? Bo ja i tak mam ciebie gdzieś.”. Wyśmiała moją propozycję zamieszkania w naszym Domu Małych Stópek.

Ta kobieta o ab…or.cj.,i mówiła jak o manicure. W pewnym momencie trochę zdenerwowany chciałem odpuścić i zakończyć tę durną konwersację, ale przypomniałem sobie o co chodzi, a raczej o kogo chodzi w tym co robimy – o życie, o życie dziecka. Powiedzmy, że przystała na urodzenie i pozostawienie noworodka w szpitalu na zasadzie „coś za coś”, co będziemy realizowali w miarę rozwoju ciąży.

Nie liczę na to, że odżyją jej uczucia macierzyńskie i że dziecko pozostanie przy niej, właściwie to i po co. Jednym słowem najważniejsze jest dziecko. Ta sprawa pokazuje także, że potrzebne są Rodzinne Domy Dziecka, tak aby te dzieci pozostawione w szpitalu nie musiały tam długo pozostawać. Zasadne więc było zainicjowanie przez Fundację Małych Stópek jednego takiego miejsca https://www.facebook.com/photo?fbid=417225903962203&set=a.291273436557451 Wcale się nie pogniewam jeżeli nie przyłączycie się do tej zbiórki, ale wiem, że będzie inaczej.

Ksiądz Tomasz Kancelarczyk, ten od małych stopek

P.S. Proszę nie pytajcie się co obiecałem i jak to załatwię. 25 tysięcy złotych, które potrzebujemy to chyba nie za dużo jak za życie dziecka. Jeżeli ktoś z Was pomoże finansowo, wpłacając pieniądze pod tytułem DAROWIZNA CIĄŻA, to niech też do mnie wyśle smsa na mój telefon 608752142 z info ile poszło, co jest wskazane, ale niekonieczne.

ul. Świętego Ducha 9

Przelewy krajowe
nr konta: 13 2030 0045 1110 0000 0231 0120

Tytuł przelewu: DAROWIZNA CIĄŻA 2

Przelewy z zagranicy
SWIFT (BIC): PPABPLPK
IBAN: PL 13 2030 0045 1110 0000 0231 0120

BLIK, PayPal, wpłata Online
Przekaż Datek https://fundacjamalychstopek.pl/wspieram

Wybaczcie za tę drastyczną grafikę jaką wybrałem do wizualizacji tej sprawy, ale nic innego nie przychodziło mi do głowy. No był jeszcze jeden obraz, ale on byłby jeszcze bardziej drastyczny.