Close this search box.
Close this search box.

„Życie nie zna granic”

Tegoroczne hasło szczecińskiego Marszu dla Życia brzmi „Życie nie zna granic”. Chiara Corbella Petrillo, której proces beatyfikacyjny rozpoczął się w Rzymie w 2018 r., powiedziała kiedyś takie słowa: „Przyszliśmy na ten świat, by już nigdy nie umrzeć.”. Ta kobieta, matka i żona, która odmówiła leczenia, aby jej nienarodzony syn mógł przyjść na świat, chyba najlepiej interpretuje dla nas przesłanie tegorocznego hasła.

Życie, kiedy już raz się rozpocznie, a więc w chwili poczęcia, już nigdy nie traci swojej wartości – jest nią samo w sobie.

Kiedy mówimy o jakichkolwiek granicach w kontekście życia, to są to wyłącznie te stworzone przez nas samych. Na przykład, gdy mówimy: „Jestem za życiem, ale nie w sytuacji, gdy dziecko ma urodzić się chore, gdy warunki materialne są trudne, dziecko jest z gwałtu lub nieplanowane, gdy ma mniej niż 12 tygodni” i przykładów można by mnożyć.

Granica niby cienka, dla niektórych wręcz niezauważalna, zwykłe „ale”. Jednak jakikolwiek ślad warunku stawianego życiu może wpłynąć nie tylko na poglądy drugiego człowieka i społeczeństwa, ale przede wszystkim na decyzję kobiety w ciąży, matki, która oczekuje narodzin dziecka, często jest w trudnej sytuacji życiowej, nie planowała tego dziecka, boi się. Nawet te ledwo widoczne granice stawiane życiu przez kogoś kocha, komu ufa, mogą zaważyć na jej decyzji o aborcji.

Dlatego nie stawiajmy życiu granic, bo ono z natury go nie zna. Niezależnie czy jest planowane, czy nie. Czy ma 12 tygodni, czy 7 miesięcy – życie nie zna granic.