Close this search box.
Close this search box.
Picture of Fundacja Małych Stópek

Festiwal dla Życia

W niedzielę 16 czerwca, odbył się XII Marsz dla Życia i Rodziny oraz III Festiwal dla Życia.
W marszu udział wzięło ponad 20 tysięcy mieszkańców województwa pomorskiego a także przyjezdnych osób z całej Polski. Na Festiwalu od godziny 16:00 do 22:00 frekwencja dopisała – cały plac był wypełniony uczestnikami Festiwalu! Organizatorzy szacują, że było ich około 40 tysięcy.

Całe wydarzenie poprzedzone było czuwaniem zorganizowanym w Kaplicy Królewskiej od 10:00-14:00. Marsz rozpoczął się o godzinie 15:00, był radosnego przemarszem ulicami centrum Gdańska. Dokładnie w momencie jego startu przestał padać deszcz. Marsz spod Kaplicy Królewskiej dotarł na Plac Zebrań Ludowych o koło godziny 16:30.

W Marszu wzięły udział całe rodziny, przedstawiciele przedszkoli, szkół oraz organizacje działające w Kościele Katolickim. Ale nie tylko, marsz był przestrzenią dla wszystkich, którym bliskie są chrześcijańskie wartości.

Na ponad 100 – metrowej fladze niesionej przez uczestników, powiewało hasło tegorocznego festiwalu – „Zaufaj Panu”.

W wydarzeniach wziął również udział ks. Tomasz Kancelarczyk wraz z przedstawicielami z Fundacji Małych Stópek, która na festiwalu miała swoje stoisko z materiałami. Bezpłatnie można było nabyć tego dnia książkę „Chodzi mi o życie”. Jest to „wywiad rzeka” z ks. Tomaszem i historia stworzonej przez niego organizacji.

O godzinie 17:00 w Strefie Specjalistów można było posłuchać ks. Tomasza NA ŻYWO. O jego działalności na rzecz obrony życia i o odpowiedzialności jaka spoczywa na mężczyźnie za jego dziecko.

Bardzo dziękujemy organizatorom wydarzenia za zaproszenie, a wszystkim uczestnikom za zainteresowanie naszym stoiskiem, dobre słowo oraz ogromne wsparcie. Mamy nadzieję, że do zobaczenia za rok!

„…bo każdy dzień jest dobry, by bronić życia…”

Zespół FMS 👣